Wegwijs in dementie op jonge leeftijd : een praktische gids voor personen met jongdementie, familie en hulpverleners - Arts, Willem Frans Marie, ....- (Leuven : Lannoo Campus, 2007)
Dementie komt niet alleen voor op oudere leeftijd. Ook mensen die nog relatief jong zijn, krijgen soms te maken met dementie. 'Voor ons is alles te vroeg. Ik voel me een jonge weduwe wiens partner nog leeft.' Dementie op jonge leeftijd raakt het gezin en de familie extra hard. Jonge mensen hebben vaak een grote vriendenkring, hobby's, een job, opgroeiende kinderen en vooral een hoop plannen voor de toekomst. Dat maakt het accepteren van de ziekte nog zwaarder. Dit is het allereerste Nederlandstalige boek over jongdementie. Het biedt een klare kijk op de specifieke problematiek van dementie onder de leeftijd van 65 jaar. In vergelijking met dementie op oudere leeftijd zijn de hulpvragen aanzienlijk complexer, zowel voor de familie als voor de hulpverlener. De auteurs trachten op deze vragen heldere antwoorden te geven.
Thema's als diagnosestelling, oorzaken, erfelijkheid en medicatie komen uitgebreid aan bod. De lezer krijgt meer inzicht in de beleving en het veranderende gedrag van depersoon met jongdementie, doorheen het ganse traject. De manier waarop familieleden omgaan met het ziekteproces wordt eveneens belicht. Daarnaast bevat het boek concrete informatie rond uitkeringen en tegemoetkomingen, diensten voor informatie en ondersteuning, thuis- en residentiële zorg, juridische aspecten en autorijden. Informatieve hoofdstukken wisselen af met indringende getuigenissen en bruikbare adviezen.
Inhoudsopgave Deel I Medische aspecten van dementie op jonge leeftijd 1. Over jongdementie 2. Diagnosestelling 3. Ziekte van Alzheimer 4. Vasculaire dementie 5. Frontotemporale degeneratie 6. Dementie bij de ziekte van Parkinson en dementie met lewy bodies 7. Minder voorkomende vormen van dementie op jonge leeftijd 8. Erfelijkheid bij dementie op jonge leeftijd 9. Medicatie Deel II Omgaan met jongdementie en praktische adviezen 10. Een blik achter het gordijn, elementen uit de beleving van de persoon met jongdementie 11. Omgaan met cognitieve problemen bij personen met jongdementie12. Omgaan met gedrags- en emotionele gevolgen bij personen met jongdementie 13. Elementen uit de beleving van familieleden en vrienden 14.Diensten voor informatie en ondersteuning 14. Partners in de zorg 16. Als de ziekte erger wordt : het lange traject 17. Uitkeringen en tegemoetkomingen 18. Juridische bescherming van de persoon met jongdementie en van de familie 19. Autorijden
Keywords: Dementie; Preseniele dementie