De malaise van de multiculturaliteit - Van Rooy, Wim, 1947- (Leuven : Acco, 2009)
Migraties en de multiculturen die daar rechtstreeks uit voortvloeien, zijn door de hele beschavingsgeschiedenis eerder regel dan uitzondering. In elk rijk werd er gemengd en gemixt, gemigreerd en gemmigreerd, meestal met vl bloed, zweet en tranen. Toch heeft het ontzettend lang geduurd alvorens de wetten en mores die stelden wat mocht en niet mocht kritisch in vraag werden gesteld. De mensenrechten bijvoorbeeld, een vrij recente humane uitvinding, worden begrijpelijkerwijs met alle kracht verdedigd en het minste euvel in dat verband wordt als een onmiddellijk te verwijderen smet gezien. De dwangmatigheid echter waarmee dat geschiedde en de naviteit die daarbij tentoongespreid werd, leverden een hysterische politieke correctheid op, die, na het failliet van het communisme (marxisme), de behoefte aan een utopie bleef invullen via de nieuwe ideologie van een overspannen multiculturalistische idylle. Pas na 9/11 werd dan toch voorzichtig plaats ingeruimd voor een kritiek op het naeve
En hyperkinetische multiculturalisme en werd gepleit voor de terugkeer van wat gezond verstand. Dit boek gaat in op de progressivistische gedachteloosheid van de multiculturalistische elite. Het houdt tegelijk, onder meer genspireerd door intellectuelen uit de moslimwereld, een kritisch pleidooi voor een bedachtzamer omgang met de multicultuur.
Inhoudsopgave (verkort): 1. Essayisme 2. De kwaal van het politiek correcte denken 3. Multiculturalisme, een eerste verkenning 4. Johnny Clegg, Willem Vermandere, Herman de Coninck en hun goede bedoelingen 5. Multiculturalisme: een tweede verkenning 6. De westerse rede 7. De liberale orde 8. Nieuwe multiculturele verkenningen 9. Islam 10. Kosmopolisme 11. Religie 12. Identiteit en de roman 13. Racisme 14. De Verlichting 15. De toestroom van godsdiensten in het onderwijs 16. De verliezers van de moderniteit 17. Rechts politiek correct denken, islamofascisme en Hirsi Ali 18. De politiek correcte cultuur anno 2008 en de etnische achtergrond 19. Leszek Kolakowski redevivus.Een tribuut 20. Intellectuelen, hun nieuwe strijd en de stad 21. Naar een Europese islam?
Includes bibliographical references (p. [413]-424).
Keywords: Multiculturalism; Multiculturele samenleving