Klink klaar : uitspraak- en intonatiegids voor het Nederlands - Timmermans, Bernadette, ....- (Leuven : Davidsfonds/Infodok, 2008)
Hoe zeg je het en vooral hoe zeg je het goed? Daar komt techniek aan te pas. De stem is tenslotte een spier en die kun je trainen. Klink klaar is de eerste praktische uitspraak- en intonatiegids voor het Nederlands, cd incluis. Voor wie welbegrepen door het leven wil gaan. En zeker voor wie 'werkt' met zijn stem: radio- en televisiemedewerkers, acteurs, leraren, logopedisten, politici, advocaten, publieke sprekers allerhande... Deze editie is volledig herwerkt en goed aangedikt. Met veel meer oefeningen voor de precieze kaakval, het trefzeker lippenwerk, een veerkrachtige articulatie en een slimme intonatie: ze maken je verstaanbaar n zorgen ervoor dat je toehoorders aan je lippen blijven hangen. De kenmerken van de regionale articulatie voor de 5 provincies worden uitgebreid gellustreerd, zodat je gewapend een informele en vlotte standaardtaal kan hanteren. Er zijn ook 'tips & tricks' voor een goede presentatie. De cd is opgefrist met nieuwe VRT-stemmen. Door woorden en zinnen na te
Zeggen. De vorige versie van dit boek, de eerste praktische uitspraak- en intonatiegids voor het Nederlands, was een klinkklaar succes. De auteur, logopediste en lesgever aan het Rits, is n van de stemvormers bij de VRT. Het doelpubliek van deze herziene uitgave is nog steeds iedereen die 'werkt' met zijn stem: radio- en tv-journalisten, acteurs, leraren, logopedisten, advocaten, publieke sprekers enz. Zij zijn steevast bezig met de vraag: 'Hoe zeg ik het en hoe zeg ik het goed?' Daar komen vele technische aspecten bij kijken, maar de auteur heeft goed nieuws, want "al deze aspecten kunnen worden getraind, net als de stem, die immers een spier is." Dit boek is een goed aangedikte versie van de vorige editie. Je vindt dus nog meer oefeningen voor de precieze kaakval, het lippenwerk, en een veerkrachtige, pittige, maar vooral slimme articulatie. Interessant is het hoofdstuk waarin de regionale articulatie voor de vijf provincies uitgebreid wordt besproken, zodat iedereen het streefdoel
Van de standaardtaal makkelijker kan bereiken. Ook het hoofdstuk over het geven van een heldere, overtuigende presentatie is erg leerrijk. Van de adviezen en weetjes voor professionele radio- en tv-mensen, kan iedereen iets meepikken, bv. over punthoeden en platte hoeden (zinsintonatiepatronen) en het effect van een diepe, warme stem versus een piekende stem. Of over het vertellen van gelezen teksten en het zich inbeelden dat je n vaste luisteraar hebt - De auteur nam een checklist op voor elke presentator, zodat hij zeker rekening houdt met zijn publiek, de ruimte, de emoties, de plaats en zijn boodschap. De cd, die ook al bij de vorige versie hoorde, is opgefrist met nieuwe VRT-stemmen. Driloefeningen aan de hand van deze cd kunnen je stemcontrole, uitspraak en intonatie aanzienlijk verbeteren. Alle oefeningen op de cd zijn ook uitgeschreven, en er is voldoende tijd gelaten tussen de zinnen en de woorden, zodat je ze kunt nazeggen. Daarnaast krijg je nog een honderdtal pagina's met
Andere uitgeschreven oefeningen die gedetailleerd worden toegelicht. Aan de slag dus met die stemspier!Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Het gebruik van het boek en de cd 3. Werkwijze 4. De vereisten voor een radiofonische stem 5. Een verzorgde, niet-gekleurde, Belgisch-Nederlandse uitspraaknorm 6. Een intelligente en afwisselende intonatie 7. Veelgehoorde fouten 8. Goed presenteren: hoe doe je dat, hoe bereid je je voor? 9. Oefeningen 10. De cd
Keywords: Nederlandse uitspraak