Gelijke kansen op school: het kan! : zestien sporen voor praktijk en beleid - Desmedt, Ella, ....-; Nicaise, Ides, ....- (Deurne : Wolters Plantyn, 2008)
In het Belgische onderwijs, aan beide kanten van de taalgrens, groeit de bekommernis om de hardnekkige sociale ongelijkheid die in het systeem ingebakken zit: keer op keer wijzen internationale vergelijkingen op een grote kloof in vaardigheden tussen leerlingen uit sociaal sterkere en zwakkere milieus. Er is al heel wat geweten over de oorzaken van deze kwaal; het komt er nu op aan om ze met vereende krachten aan te pakken. Dit boek beschrijft een brede waaier van concrete strategien, zowel in de klas als op school- en systeemniveau. Zestien invalshoeken worden toegelicht, elk in een apart hoofdstuk. Ze behandelen vragen zoals: * Welke randvoorwaarden moeten gecreerd worden om de ongelijke beginsituatie te compenseren? * Hoe kan de segregatie in het Belgische onderwijs worden tegen gegaan? * Op welke manier kunnen de ouders en de medeleerlingen sterker betrokken worden in het proces? * Welke pedagogische innovaties kunnen de prestatiekloof helpen verkleinen? * Op welke manier kunnen
Meer kinderen zich goed voelen op school? Telkens zijn de analyses aangevuld met boeiende praktijkreportages. De zestien sporen willen handvatten aanreiken om concreet aan de slag te gaan en de sociale ongelijkheid stap voor stap weg te werken. Dit boek is een handig naslagwerk voor iedereen die met het onderwijs te maken heeft en geconfronteerd wordt met ongelijkheid. Onderwijsvernieuwingen van onderuit hebben de meeste kans op slagen: daarom wil dit boek een nuttig werkinstrument zijn voor elke genteresseerde lezer
Inhoudsopgave : 1. Ongelijkheid en sociale uitsluiting in het onderwijs: een onuitroeibare kwaal? 2. De minisamenleving. Voorschoolse educatie 3. 'It takes a village to raise a child'. De brede school 4. Financile drempels afbouwen 5. Leerlingenrechten tussen wettekst en daad 6. Muren slopen. De segregatie in het onderwijs afbouwen 7. Over stromen en watervallen: curricula die niet discrimineren 8. Inclusief onderwijs volop in beweging 9. Pedagogische innovaties: de nieuwste
Kleren van de keizer? 10. Intercultureel onderwijs: diversiteit leren beleven 11. Ouders als partners van de school. De relatie tussen school, ouders en schoolexterne voorzieningen 12. Een positief schoolklimaat scheppen: verbondenheid, respect, participatie 13. Leer-kracht voor gelijke kansen: een perspectief op de lerarenopleiding 14. Onderwijsvoorrangsbeleid: extra investeren in de zwaksten 15. Schoolmoeheid en voortijdig schoolverlaters: het is nooit te laat 16. Deeltijds leren, deeltijds werken. Trajecten op maat naar een volwaardige kwalificatie 17. Differentiëren voor meer gelijkheid: een pleidooi voor kwalitatieve differentiatie
Keywords: GOK; Lerarenopleiding -- Algemeen