Inkoop in strategisch perspectief : analyse, strategie, planning en praktijk - Van Weele, Arjan J., 1954- (Alphen aan den Rijn : Kluwer, 2008)
De topper onder de inkoopboeken. Zowel in het academisch onderwijs als het bedrijfsleven populair door de 'state of the art'-kennis, waarbij theorie en praktijk worden gecombineerd Elk hoofdstuk opent met de leerdoelen. Na een inleidende case volgen de belangrijkste concepten met veel illustraties. Elk hoofdstuk besluit met een compacte samenvatting en aanbevelingen voor de praktijk. Deze opzet heeft de afgelopen jaren zijn waarde bewezen. In het academisch en hbo-onderwijs blijkt dit boek een uitstekend leerboek dat door studenten hoog wordt gewaardeerd. Het heeft ook zijn weg weten te vinden in de bedrijfspraktijk. Dit komt mede door de heldere beschrijvingen en het toegankelijke taalgebruik. Deze zesde, volledig herziene druk bevat veel nieuw materiaal, waaronder: Inkopen van diensten; Ontwikkelen van inkoop- en sourcingstrategieën; Duurzaam inkopen, integriteit en ethiek; Public Procurement; Target Costing; Leveranciersontwikkeling; 'Customer of choice'.
Inhoudsopgave : Deel 1 - Analyse 1. Inkoop als schakel in de voortbrengingsketen 2. Inkoopprocessen: structuur en besluitvorming 3. Het inkoopmanagementproces 4. Facility management en inkoop 5. Inkoop van zakelijke dienstverlening 6. Public procedurement 7. Marktvormen en inkoopmarktonderzoek Deel 2 - Strategie en planning 8. Uitbesteding en risicomanagement 9. Inkoopbeleid en ondernemingsstrategie 10. Ontwikkelen van inkoop- en sourcingstrategieën 11. Inkoop, ontwikkeling en kwaliteitszorg 12. Inkoop, logistiek en supply chain management 13. Structuur en organisatie van de inkoop 14. Prestatiemeting in inkoop Deel 3 - Praktijk 15. Leveranciersbeoordeling en -ontwikkeling: kostenbenadering en technieken 16. Inkoop en supply chain management in retailorganisaties 17. Duurzaam inkopen, integriteit en ethiek
Keywords: Inkoop; Supply chain management