Sociale zekerheid van (ex-)gedetineerden en hun verwanten. - Van Limberghen, Guido, ....-; van der Plancke, Véronique, ....-; Bodart, Myriam, ....- (Brugge : Die Keure, 2008)
BESCHRIJVING De recente Basiswet betreffende het gevangeniswezen en de rechtspositie van de gedetineerden, Wet betreffende de externe rechtspositie van de veroordeelden tot een vrijheidsstraf en de aan het slachtoffer toegekende rechten in het raam van de strafuitvoeringsmodaliteiten en Wet betreffende de internering van personen met een geestesstoornis confronteren de samenleving met de vraag of de schorsing van socialezekerheidsprestaties in geval van detentie of internering van de uitkeringsgerechtigden wel verenigbaar is met die nieuwe wetten. De VZW Rseau Dtention et Alternatives wenste een wetenschappelijke studie over de sociale bescherming van gedetineerden en vond onmiddellijk gehoor bij het Centre Droits fondamentaux & Lien social van de Facults universitaires Notre-Dame de la Paix. De Koning Boudewijnstichting verklaarde zich bereid tot een financiële ondersteuning van het wetenschappelijke onderzoek waarbij ook het Netwerk Samenleving en Detentie en de Vakgroep Sociaal Recht
Van de Vrije Universiteit Brussel werden betrokken. Beide universitaire onderzoeksteams onderzochten twee vragen: geeft gevangenisarbeid aanleiding tot de heffing van socialeverzekeringsbijdragen en de toekenning van socialeverzekeringsprestaties en welk effect heeft de detentie van een uitkeringsgerechtigde op zijn socialezekerheidsrechten, zowel tijdens als na de vrijheidsberoving. De onderzoekers stellen een nood aan meer duidelijkheid en rechtszekerheid, een gebrek aan coherentie en consistentie van de socialezekerheidsregels terzake en een gespannen verhouding tussen de regels van het strafrecht en het socialezekerheidsrecht vast. Zij stellen hun aanbevelingen voor in dit boek. INHOUDSTAFEL Inleiding Hoofdstuk 1. Problematiek Hoofdstuk 2. Interne rechtspositie van de gedetineerden Hoofdstuk 3. Externe rechtspositie van veroordeelde en genterneerde personen Hoofdstuk 4. Methodologie Deel I. Kritische analyse van het bestaande recht Hoofdstuk 1. Gevangenisarbeid als bron van socialezekerheidsuitkeringen
Hoofdstuk 2. Verblijfplaats van (ex-)gedetineerden en andere gegevens betreffende hun identificatie Hoofdstuk 3. Gedetineerden en werkloosheidsverzekering Hoofdstuk 4. Gedetineerden en tewerkstellings- en opleidingsmaatregelen Hoofdstuk 5. Gedetineerden en faillissementsverzekering Hoofdstuk 6. Gedetineerden en arbeidsongevallenverzekeringen Hoofdstuk 7. Gedetineerden en beroepsziekteverzekeringen Hoofdstuk 8. Gedetineerden en arbeidsongeschiktheids- en ouderschapsverzekeringen Hoofdstuk 9. Gedetineerden en verzekering voor geneeskundige verzorging Hoofdstuk 10. Gedetineerden en tegemoetkomingen aan personen met een handicap Hoofdstuk 11. Gedetineerden en gezinsbijslagenverzekeringen Hoofdstuk 12. Gedetineerden en gewaarborgde gezinsbijslagen Hoofdstuk 13. Gedetineerden en pensioenverzekeringen Hoofdstuk 14. Gedetineerden en inkomensgarantie voor ouderen Hoofdstuk 15. Gedetineerden en maatschappelijke integratie en dienstverlening Hoofdstuk 16. Naar een geautomatiseerde informatie-uitwisseling van gerechtelijke
En sociale gegevens tussen de FOD Justitie en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid? Deel II. De lege ferenda Hoofdstuk 1. Tijdens de vrijheidsberoving Hoofdstuk 2. Na de vrijlaing Hoofdstuk 3. Synthese Conclusie: een horizon tussen juistheid en rechtvaardigheid Hoofdstuk 1. Gebrek aan kennis van de bestaande reglementeringen Hoofdstuk 2. Moeilijkheden bij de toepassing van de bestaande reglementeringen Hoofdstuk 3. Lacunes in de bestaande wetgeving Hoofdstuk 4. Enkele proeven van oplossing Epiloog Bibliografie Bijlagen
Keywords: Gedetineerden; Gevangenen; Gevangenissen -- België; Sociale zekerheid -- België