Media cultuur identiteit. : actueel onderzoek naar media en maatschappij - Dhoest, Alexander, 1972-; Van den Bulck, Hilde, ....- (S.l. : Academia press, 2008)
Media vormen een belangrijke bron van hedendaagse cultuur. Ze zijn alomtegenwoordig en dragen uiteenlopende betekenissen. Dit boek exploreert verschillende dimensies die volgen uit deze observaties: hoe stellen media de werkelijkheid voor? Hoe gaan gebruikers daarmee om? Hoe worden media beïnvloed door de omliggende cultuur, en hoe beïnvloeden ze op hun beurt die cultuur? In het bijzonder gaan de auteurs in op de rol van media in de vorming van identiteiten. Media worden vaak beschouwd als een bron van identiteiten, maar hoe gaat dat concreet in zijn werk? Welk beleid wordt daar rond gevoerd? Hoe komt dit tot uiting in media-inhouden en -vormen? Hoe dragen mediabetekenissen bij tot de vorming van individuele en collectieve identiteiten? Deze vragen komen aan bod in casestudies uit verschillende media zoals film, televisie, populaire muziek, videogames en het internet. 1. De identiteit van de openbare omroep in het digitale tijdperk: een stakeholder analyse 2. Post-Sovjet Rusland op zoek naar zichzelf: filmbeleid en nationale identiteit onder Yeltsin I 3. De globalisering van hip hop: Vlaamse hip hop artiesten over authenciteit 4. Vlaamse en Franstalige media over Franstaligen en Vlamingen: wederzijdse representaties van de andere in politieke debatprogramma's 5. Als 'wij' en 'zij' elkaar ontmoeten via televisieframes: beeldvorming van moslimvrouwen in en door Moslima's 6. Eigen fictie eerst? De receptie van Vlaamse tv-fictie en culturele identiteit 7. Virtuele karakteridentificatie: patronen van morele betrokkenheid in digitale spelen 8. Skater of faker? Subculturele media en identiteitsconstructie bij skaters 9. Doe-het-zelf beroemdheden en de virtuele weg naar roem
Biltereyst, Daniël
Keywords: Interculturele communicatie; Mass media -- Social aspects -- Belgium; Mass media -- Belgium; Massamedia en culturele identiteit; Massamedia en cultuur; Massamedia en maatschappij; Media en maatschappij; Media