Dolle Amina's : feminisme in de Arabische wereld - Bendadi, Samira, ....- (Antwerpen : Meulenhoff/Manteau, 2008)
De auteur (1966) is als journaliste werkzaam bij de Vlaamse radio en televisie. Dit is haar eerste boek. Hierin onderzoekt zij de vrouwenbeweging binnen de Arabische wereld. Over de positie van de moslimvrouw doen vele clichés de ronde en vaak wordt de islam aangemerkt als oorzaak van de onderdrukking. In deze publicatie laat Bendadi zien dat de realiteit veel complexer is. Ze neemt de ontstaansgeschiedenis van het feminisme in de Arabische wereld onder de loep en onderzoekt de vrouwenbeweging in Egypte, waar het feminisme ooit begon; Marokko, herkomstland van vele immigranten; en in Frankrijk en België. Hoe denkt men in de Arabische wereld over de positie van de vrouw? Draait de vrouwenbeweging om dezelfde thema's als het Westers feminisme? En hoe beïnvloeden die Arabische visie en de leefomstandigheden in het Westen de opinie ten aanzien van de vrouw in moslimgemeenschappen in Europa? De visies van vooraanstaande figuren uit de vrouwenbeweging, intellectuelen en gewone vrouwen worden aaneengeregen tot een compleet en genuanceerd verhaal. Met literatuurlijst en verwijzingen naar websites. © NBD Biblion
Dit boek kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek
Met de steun van de Koning Boudewijnstichting
Keywords: Feminism -- Arab countries; Feminism -- Belgium; Feminism -- France; Women -- Social conditions. -- Arab countries; Women -- Social conditions. -- Belgium; Women -- Social conditions. -- France