Schuilen in de schaduw : mensen zonder wettig verblijf in de Belgische samenleving : een kwalitatieve 'multi-method' benadering - Devillé, Aleidis, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer business, 2008)
In "Schuilen in de schaduw" staan mensen zonder wettig verblijf centraal. Om te beginnen belicht dr. Aleidis Devillé de maatschappelijke context en hoe mensen zonder wettig verblijf worden voorgesteld in Vlaamse kranten tussen 1974 en 2006. Aan de hand van 65 diepte-interviews krijgen we vervolgens een inzicht in de leef- en belevingswereld van mensen zonder wettig verblijf. Een derde deel gaat in op de beeldvorming van mensen zonder papieren bij de Vlaamse en Brusselse bevolking en vergelijkt die met de beeldvorming van de arbeidsmigranten in België. Hoe hulpverleners omgaan met de door de overheid opgelegde reglementering komt in het volgend deel aan bod. Het laatste deel zal vooral de wetenschappelijke onderzoeker boeien. De onderzoekster maakt gebruik van vier verschillende dataverzamelingsmethoden (open interviews; halfgestructureerde interviews; focusgroep interviews en scannen van krantenartikels) en vier verschillende analysemethoden ('grounded theory'; analytische inductie; Qualitative Comparative Analysis (QCA) en kwalitatieve inhoudsanalyse). Deze 'multi-method' methodologie is zo uitgewerkt dat ze kritisch op zichzelf kan gelezen worden.
Keywords: Hulpwetenschappen -- Sociologie; Illegal aliens -- Social conditions. -- Belgium; Mensen zonder papieren