Duurzaam hoger onderwijs : appel voor verantwoord onderrichten, onderzoeken en ondernemen - Lambrechts, Wim, ....-; Van den Haute, Heleen, ....-; Vanhoren, Ingrid, ....- (Leuven : Lannoo Campus, 2009)
Referentiewerk voor duurzaam hoger onderwijs in Vlaanderen Een handleiding en inspiratiebron voor beleid, management, middenkader, lectoren en onderzoekers Model met implementatiestrategie, criteria en indicatoren voor duurzaam hoger onderwijs Aandacht voor alle pijlers van het hoger onderwijs: visieontwikkeling, beleidsplanning, onderwijs, onderzoek, dienstverlening, bedrijfsvoering, evaluatie, rapportering, certificatie en accreditatie Zowel theorie, beleid en praktijk komen aan bod 'Duurzaam', een modewoord? Niets is minder waar: het realiseren van duurzaam hoger onderwijs is een ware uitdaging voor de betreffende onderwijsinstellingen. Het hoger onderwijs wil haar studenten voorbereiden op de complexe verwevenheid van economische, sociale en ecologische uitdagingen van de toekomst. Maar hoe moet dit in de praktijk gebeuren? Welke rol is er hierin weggelegd voor onderzoek? En wat heeft een duurzaam aankoop- en personeelsbeleid ermee te maken? 'Duurzaam', een modewoord? Niets is minder
Samenwerking met beleid, middenveld en bedrijfsleven. In Duurzaam hoger onderwijs vindt u bovendien een concreet en makkelijk hanteerbaar model waarmee u duurzame ontwikkeling in uw eigen omgeving in een handomdraai leert toe te passen. In dit boek rapporteren drie Vlaamse onderzoekers over het project 'Duurzame ontwikkeling en hoger onderwijs' (DOHO) van de Katholieke Hogeschool Leuven, dat hogeschoolstudenten wil voorbereiden op een verantwoordelijke rol in de samenleving. In de eerste twee hoofdstukken worden een conceptueel kader en een beleidskader geschetst. Vervolgens worden strategien besproken om Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO) te implementeren in het onderwijs, via de 'guiding principles' competenties, methodologische orintatie en het gebruik van aangepaste werkvormen. Een vierde hoofdstuk bespreekt indicatoren voor de implementatie en evaluatie van DHO. Veel aandacht gaat hier naar het meetinstrument AISHE ('Auditing Instrument for Sustainability in Higher Education'). Ten slotte
Waar: het realiseren van duurzaam hoger onderwijs is een ware uitdaging voor de betreffende onderwijsinstellingen. Het hoger onderwijs wil zijn studenten voorbereiden op de complexe verwevenheid van economische, sociale en ecologische uitdagingen van de toekomst. Maar hoe moet dit in de praktijk gebeuren? Welke rol is hierin weggelegd voor onderzoek? En wat heeft een duurzaam aankoop - en personeelsbeleid ermee te maken? Dit boek zorgt ervoor dat u door het bos van beleidslijnen opnieuw de bomen ziet. Is de overstap naar duurzame ontwikkeling wel mogelijk? Vereist het een ware Beeldenstorm in het hoger onderwijs? Duurzaam hoger onderwijs bewijst dat er geen reden is tot paniek. De auteurs tekenen heel duidelijk de verschillende mogelijkheden van duurzame ontwikkeling in de context van het hoger onderwijs. Niet enkel voor docenten en beleidsvormers, maar ook voor onderzoekers, dienstverleners en ondernemers. Duurzaam hoger onderwijs realiseren is immers een leerproces, dat moet gebeuren in
Worden enkele conclusies en aanbevelingen geformuleerd. Dat alles wordt verlucht met figuren, tabellen en tal van voorbeelden (in kaders). Achteraan volgen een bibliografie en verwijzingen naar de figuren en tabellen. Een degelijk, helder en interessant werk, vooral geschikt voor beleidsmensen uit het Vlaamse hoger onderwijs.
Keywords: Hoger onderwijs en maatschappij; Kwaliteitszorg -- Hoger onderwijs