Effectief lesgeven aan NT2-cursisten - Verboog, Margreet, 1946-; Gunawan, Damayanti, ....- (Muiderberg : Coutinho, 2007)
NT2-docenten hebben vaak te maken met zeer heterogene groepen cursisten: hoog- en laagopgeleiden worden ongeacht hun aanvangsniveau of land van herkomst bij elkaar in een groep geplaatst. Vanaf 2007 is hier met de invoering van de Wet inburgering nog een extra variabele aan toegevoegd: een grote groep oudkomers, die verplicht is om in te burgeren, stroomt in. Deze groep vraagt om een heel nieuwe invulling van het NT2-onderwijs. Met Taal leren op maat leren NT2-docenten hoe ze gedifferentieerd les kunnen geven, gericht op de leervragen van individuele cursisten en op de opdrachten in het inburgeringsexamen. De functionaliteit van het leren is hierbij het uitgangspunt: taal wordt als middel gezien en niet als doel. Dat betekent dat er geen lessen ³ver het Nederlands gegeven worden, zoals theoretische lessen over grammatica. De cursisten hebben weinig kennis over het Nederlands nodig, maar vooral vaardigheid in het gebruik. De auteurs bieden beginnende en ervaren docenten concrete handvatten
Voor het werken met cursisten van verschillend niveau, met een verschillende achtergrond en met een verschillend uitstroomdoel. Deze handvatten bestaan enerzijds uit voorbeelden en werkvormen die direct gebruikt kunnen worden in het NT2-onderwijs, maar ook uit een overzicht van de taken die een docent bij doelgericht, competentiegericht en zelfstandig leren moet vervullen. Vanaf 1 januari 2007 eist de nieuwe Inburgeringswet, dat alle 'nieuwkomers' in Nederland maar ook alle zogenoemde 'oudkomers' tot zestig jaar Nederlands leren. Voor het lesgeven betekent dat een heel nieuwe situatie met als kernprobleem: een grote heterogeniteit. Die verschillen gelden ook voor docenten: ervaren leraren naast vrijwilligers, in het jargon NT2-docenten, Nederlands als tweede taal. Dit boek wil steun geven aan dit nieuwe, heel individueel gerichte onderwijs. Het boek geeft in negen hoofdstukken en vijftien bijlagen heel praktische aanwijzingen hoe in verschillende omstandigheden te handelen met als doel: taalvaardigheid
Zo concreet mogelijk zonder ook maar een moment ³ver Nederlands (grammatica) te spreken. Hoe bel ik op, hoe solliciteer ik, hoe moet ik naar de school van mijn kind bellen. Handig en praktisch dus
Inhoudsopgave : (verkort) 1 Vormgeven aan maatwerk 2 Toetsen en portfolio's 3 Aan de slag 4 Taal gebruiken buiten de les 5 De rollen van de docent 6 Het vergroten van de woordenschat: eigen verantwoordelijkheid 7 Communicatie: wat heb je daarbij nodig? 8 Stagnerende leerders: plafond bereikt? 9 Alfabetisering
Keywords: Nederlands -- Taalvaardigheid; Nederlands voor anderstaligen -- Didactiek