Basisboek social work : mensen en meedoen - Ewijk, Hans, ....-; Spierings, Frans, ....- (Amsterdam : Boom, 2007)
Er zijn beroepen waar niemand ooit vragen bij stelt. Als iemand op een feestje vraagt: 'Wat doet u?' en het antwoord is: 'Ik ben onderwijzer', dan weet iedereen om wat voor werk het gaat. Maar als u zegt dat u social worker bent, wat is dat dan precies? Social workers behoren tot het groeiende leger van beroepsoefenaren in de sector zorg en welzijn dat ervoor zorgt dat onze samenleving leefbaar en sterk blijft. De sociaalcultureel werker, de jongerenwerker, de maatschappelijk werker, de sociaal-pedagogisch hulpverlener in de gevangenis, de hulpverleners in de instelling voor kinderen met een verstandelijke beperking, de gezinsbegeleider. Allemaal hebben ze de opleiding Social work gevolgd, maar wel met verschillende specialisaties.
Inhoudsopgave : I. DE VEELZIJDIGHEID VAN SOCIAL WORK 1. Van caritas naar professioneel beroep 2. Kennismaken met social work 3. De werkterreinen 4. Beroepshouding: luisteren en activeren 5. Methodisch werken 6. Beroepenstructuur en beroepscompetenties MAATSCHAPPELIJKE DYNAMIEK EN SOCIAL WORK 7. Meedoen in een participatiemaatschappij 8. Marktwerking in zorg en welzijn 9. Randgroepen en moeilijk bereikbare groepen in de samenleving 10. Samenleven en social work in multicultureel perspectief 12. Veranderende samenstelling van huishoudens 12. Vergrijzing en ontgroening
Keywords: Maatschappelijk werk; Sociale agogiek -- Welzijnswerk en maatschappelijke dienstverlening