Handboek verslaving. - Franken, Ingmar, ....-; van den Brink, Wim, ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2009)
Inhoudsopgave DEEL 1 ACHTERGROND Hoofdstuk 1 Geschiedenis en classificatie Hoofdstuk 2 Epidemiologie Hoofdstuk 3 Beloop DEEL 2 THEORIE Subdeel 2.1 Sociologische theorien Hoofdstuk 4 De invloed van ouders en leeftijdgenoten op roken en drinken in de adolescentie Hoofdstuk 5 De rol van de maatschappij Subdeel 2.2 Psychosociale theorien Hoofdstuk 6 Leertheoretische modellen Hoofdstuk 7 Automatische en controlerende processen en het ontstaan van verslaving Hoofdstuk 8 Trauma Subdeel 2.3 Neurobiologische theorien Hoofdstuk 9 Neurobiologie Hoofdstuk 10 Neurale en gedragsmatige achtergronden Hypothesen en evidentie uit dierexperimentele studies Hoofdstuk 11 Genetica Hoofdstuk 12 Craving Hoofdstuk 13 Controleverlies DEEL 3 PRAKTIJK Hoofdstuk 14 Preventie Hoofdstuk 15 Meten en meetinstrumenten Hoofdstuk 16 Laboratoriumonderzoek Hoofdstuk 17 Spoedeisende situaties Hoofdstuk 18 Motivatie tot behandeling en stadia van verandering Hoofdstuk 19 Detoxificatie van psychoactieve stoffen Hoofdstuk 20
Farmacotherapie Hoofdstuk 21 Effectieve psychologische interventies Hoofdstuk 22 Ambulante behandeling van chronisch verslaafden Hoofdstuk 23 Drang en dwang Hoofdstuk 24 Comorbiditeit DEEL 4 NIET-MIDDELENGEBONDEN VERSLAVINGEN Hoofdstuk 25 Verslavingsmechanismen bij excessief eetgedrag en obesitas Hoofdstuk 26 Gokken Hoofdstuk 27 Internet en games Wetenschappelijk onderzoek naar verslaving heeft de laatste jaren veel kennis opgeleverd over wat de mechanismen zijn die aan verslavingsgedrag ten grondslag liggen en over de manier waarop verslaving effectief behandeld kan worden. In dit handboek wordt deze kennis gebundeld. Meer dan 20 Nederlandse en Belgische deskundigen op het gebied van verslaving en de verslavingszorg schrijven in dit handboek over een onderwerp waarop zij bij uitstek deskundig zijn. Er is een onderscheid gemaakt in meer theoretische hoofdstukken en meer praktijkgerichte hoofdstukken. Dit is het eerste boek over verslaving waarin een breed spectrum aan onderwerpen behandeld
Wordt. Alle hoofdstukken zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten en de beschreven behandelingen zijn altijd zoveel mogelijk gebaseerd op wetenschappelijke evidentie.
Bevat register
Keywords: Verslaving