Gekleurde steden : autochtonen en allochtonen over samenleven - Vancluysen, Kris, ....-; Van Craen, Maarten, ....-; Ackaert, Johan, 1957- (Brugge : Vanden Broele, 2009)
Vlaamse steden worden steeds kleurrijker. Een evolutie die heel wat vragen oproept over het integratieproces en de sociale cohesie in onze samenleving. Om op die vragen een antwoord te kunnen geven, trokken Kris Vancluysen, Maarten Van Craen en Johan Ackaert (Universiteit Hasselt) naar Antwerpen, Gent en Genk. Daar interviewden ze 960 inwoners van Turkse, Marokkaanse en Vlaamse afkomst. Op basis van de verzamelde informatie analyseren de onderzoekers in dit boek hoe autochtonen en allochtonen het samenleven in Vlaanderen ervaren. Ze brengen de sociaal-culturele afstand tussen autochtonen en allochtonen in kaart, sporen de factoren op die deze afstand verklaren en analyseren de impact ervan op de sociale cohesie.
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 Conceptueel kader en onderzoeksproces 1 Situering van het onderzoek 2 Het concept integratie 3 Het concept sociale cohesie 4 Onderzoekstraditie 5 Focus van de Survey Integratie 6 Onderzoekspopulatie 7 Steekproef 8 Vragenlijst 9 Veldwerk 10 Databestand 11 Besluit Hoofdstuk 2 Sociaal kapitaal 1 Inleiding 2 Theoretisch kader 3 Contact met buren 4 Lidmaatschap van verenigingen 5 Besluit Hoofdstuk 3 Waardeoriëntaties 1 Inleiding 2 Sociaaleconomische en culturele opiniedimensie 3 Houding t.a.v. man-vrouwrollen 4 Andere waardeoriëntaties 5 Besluit Hoofdstuk 4 Wederzijdse beeldvorming 1 Inleiding 2 Beeldvorming in de drie etnisch-culturele groepen 3 De beeldvorming verklaard 4 Besluit Hoofdstuk 5 Discriminatiegevoelens 1 Inleiding 2 Discriminatiegevoelens van alle allochtonen en autochtonen 3 Determinanten van discriminatiegevoelens 4 Besluit Hoofdstuk 6 Vertrouwen in de overheid 1 Inleiding 2 Vergelijking van etnisch-culturele groepen 3 Integratie en politiek vertrouwen 4 Besluit Conclusies en aanbevelingen
Keywords: Multiculturele samenleving