Stress en trauma bij de politie. - De Soir, Erik, ....-; Van den Steene, Patrick, ....-; Daubechies, Frédéric, ....- (Antwerpen : Maklu, 2009)
Het uitoefenen van het politieberoep kan erg belastend zijn. De negatieve gevolgen van stress en trauma zijn in politiemiddens een harde realiteit. Decennia lang zijn ze reeds het onderwerp van veelvuldige studies en publicaties. Nochtans is de vertaling van de resultaten van die studies naar het personeel op de werkvloer niet steeds vanzelfsprekend en blijven velen zoeken naar geschikte methodes voor preventie, aanpak en nazorg van zowel cumulatieve als acute stress, naar aanleiding van ingrijpende gebeurtenissen. De laatste jaren kwam er gelukkig steeds meer aandacht voor het psychosociaal welzijn van o.m. militairen, luchtverkeersleiders, gevangenisbewakers, geldkoeriers, personeel uit de verzorgings- en/of ziekenhuissector maar ook de leden van brandweer- en politiediensten. Dit boek geeft een overzicht van de literatuur over stress en trauma – zowel algemeenheden als de meer specifieke stress in politionele middens – om zich nadien te richten op het domein van de psychotraumatologie en de principes van de eerste psychologische ondersteuning. Een apart deel richt zich op de gesprekstechnieken en interventies, op zowel het individuele als het collectieve niveau, na confrontatie met emotioneel-schokkende en potentieel traumatische gebeurtenissen. Vervolgens wordt ook de rol van het sociale weefsel rond elke politiebeambte besproken om dan tenslotte dieper in te gaan op een preventiemodel voor de aanpak en nazorg van traumatogene gebeurtenissen bij de politie. Het boek richt tot politieagenten maar is evenzeer toegankelijk voor "niet ingewijden" of leden van andere organisaties die geconfronteerd worden met ingrijpende ervaringen. Het kan worden aangewend voor persoonlijke doeleinden maar dient ook als leidraad van eenieder die binnen de eigen organisatie of setting aan preventie, aanpak of nazorg van traumatogene stress wil doen.