Diagnostiek bij allochtonen : mogelijkheden en beperkingen van psychologische tests. - Bleichrodt, N., ....-; Van de Vijver, F. J. R., ....- (Lisse : Swets & Zeitlinger, 2001)
Wat zijn de gevolgen van multiculturalisering van Nederland voor psychologische diagnostiek? Zijn de bestaande tests bruikbaar voor het testen van allochtonen of moeten nieuwe tests worden ontwikkeld? Werken psychologische tests in het voordeel of nadeel van allochtonen? Wat zijn de wettelijke kaders voor testgebruik bij allochtonen? Welke tests zijn onderzocht op hun bruikbaarheid voor allochtonen? En wat zijn de uitkomsten van dit onderzoek? Kunnen we acculturatie bij allochtonen meten? Hoe kunnen we de taalontwikkeling van allochtonen vaststellen? Op deze en andere vragen wordt in Diagnostiek bij allochtonen ingegaan door experts op het gebied van cross-culturele diagnostiek. Er is de laatste tien jaar veel onderzoek gedaan naar en ervaring opgedaan met deze diagnostiek. Het boek geeft hiervan een helder overzicht en de belangrijkste gebieden van toepassing van tests in het onderwijs en het bedrijfsleven worden besproken.
Inhoudsopgave : 1 Het gebruik van psychologische tests bij allochtonen: probleemstelling 2 Tests en discriminerend testgebruik: vóórkomen en tegengaan 3 Onderzoek naar partijdigheid 4 Het meten van de cognitieve mogelijkheden en het schoolgedrag van allochtone kinderen 5 Het meten van cognitieve vaardigheden bij allochtone volwassenen 6 Persoonlijkheidsmeting bij allochtone volwassenen 7 Interview en arbeidsproeven bij allochtone sollicitanten 8 Acculturatiemetingen 9 Detectie van taalachterstand 10 Juridisch kader
Testotheek
Keywords: Migranten -- Psychodiagnostiek; Psychodiagnostiek -- Handboeken en inleidingen; Psychologische tests