De stad in de wijk : gebiedsgericht werken in Vlaamse steden en gemeenten - Kenniscentrum Vlaamse steden; De Rynck, Filip, 1956-; Bosmans, Dietmar, ....-; Dezeure, Karolien, ....- (Brussel : Politeia, 2008)
Het 'gebiedsgericht werken' is de laatste jaren erg populair geworden. In vele Vlaamse steden en gemeenten zien we buurt- en wijkwerkers, wijkcentra, dienstencentra, wijkplannen en stadsprojecten waarbij de wijk wordt betrokken. Deze golf van initiatieven leidt tot een veelsoortige praktijk en ook tot veel gemeenschappelijke vragen. Het plaatst politici en ambtenaren op de brug tussen burger en bestuur, en het evenwicht tussen beide houden is soms lastig. Gebieden verschillen onderling sterk zodat beleid op maat nodig is. Dat stelt de organisatie van lokale besturen op de proef. Het betekent omgaan met burgerinitiatief. Maar hoe dan: afstand houden als bestuur, initiatieven overnemen of burgerinitiatief met wijkbudgetten ondersteunen? Gebiedsgericht werken betekent afstemming binnen de stad, tussen stad en OCMW maar ook met de sociale huisvestingsmaatschappijen, met vele private organisaties, en met andere publieke diensten. Maar diensten zijn vaak elk apart in de wijk actief met een eigen
Logica die niet altijd spoort met de logica van burgers. Gebiedswerking betekent op het vlak van management inzet van bekwaam personeel dat flexibel kan opereren: dat zet bureaucratische gewoontes onder druk. Om al die redenen is gebiedsgericht werken een nuttig maar ook een problematisch instrument
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 : Gebiedswerking in steden. Een kader voor beleid en praktijk Hoofdstuk 2 : De betekenis van wijkwerking : vergelijken met en leren van Nederland Hoofdstuk 3 : Wijkmanagement als instrument voor een stadsbrede gebiedsgerichte werking Hoofdstuk 4 : Buurtwerking ter ondersteuning van gebiedsgerichte werking en sociale cohesie : een taak voor de stadsbesturen? Hoofdstuk 5 : Gebiedsgerichte werking binnen de Vlaamse OCMW's: ervaringen, opportuniteiten en knelpunten Hoofdstuk 6 : Werken met wijkoverleg en wijkplanning : de aanpak van Gent en Antwerpen vergeleken Hoofdstuk 7 : Participatie op wijkniveau : hefboom voor democratische vernieuwing? Hoofdstuk 8 : Het WIJK UP-laboratorium
In Brugge. Van een ad hoc project tot een duurzaam buurtcultuurbeleid? Hoofdstuk 9 : Management van gebiedswerking
Keywords: Amphibian culture; Amphibians -- Conservation; Architecture, Modern -- 20th century; Brazilian literature; Captive amphibians; Captive reptiles; Chapbooks, Brazilian; Electronic mail systems; Human rights workers -- Malaysia; Internet programming; Reptile culture; Reptiles -- Conservation; Space and time; Stedelijke gebieden -- Algemeen; Women human rights workers -- Malaysia