Wat heeft een gezin minimaal nodig? : een budgetstandaard voor Vlaanderen - Cantillon, Bea, 1956-; Storms, Bérénice, ....-; Van den Bosch, Karel, ....- (Leuven : Acco, 2009)
Hoeveel inkomen heeft een Vlaams gezin nodig om op een minimaal aanvaardbare manier te kunnen participeren aan onze samenleving? In dit boek wordt een antwoord gegeven op deze vraag. Vertrekkende vanuit de universele behoeften aan gezondheid en autonomie, beschrijven de auteurs zeer gedetailleerd welke producten en diensten, tegen welke kwaliteit en in welke hoeveelheid thuishoren in een Vlaams minimumbudget. Het prijskaartje dat hieraan vast hangt, geeft aan over welk inkomen Vlaamse gezinnen moeten beschikken om mee te kunnen in de hedendaagse samenleving. Dit boek richt zich dan ook in de eerste plaats op alle organisaties die regelmatig inkomensbehoeften van gezinnen moeten beoordelen in functie van de menselijke waardigheid zoals OCMW's, CAW's, advocaten, schuldhulpverleningsorganisaties, vrederechters, mutualiteiten,... Maar ook wetenschappers en politici die op zoek zijn naar geschikte richtlijnen om de doeltreffendheid van de minimuminkomensbescherming in ons land te beoordelen, kunnen deze budgetstandaard wellicht goed gebruiken.
Inhoudsopgave (verkort): 1. Waarom een budgetstandaard voor Vlaanderen? 2. Uitgangspunten en opzet 3. Het voedingsbudget 4. Het kledingsbudget 5. Het gezondheidsbudget 6. Het budget huisvesting en veiligheid 7. Het budget veilige kindertijd 8. Het budget rust en ontspanning 9. Het budget onderhouden van relaties 10. Het mobiliteitsbudget 11. Het totale budget 12. Is de budgetstandaard toereikend voor lage-inkomensgezinnen? Een kwestie van gezondheid 13. Besluit
Keywords: Geldbeheer -- Huishouding; Gezinsbeleid -- Vlaanderen; Inkomensbeleid -- Vlaanderen; Sociale agogiek -- Armoedebestrijding en samenlevingsopbouw