Mijn tweede Van Dale interactief woordenboek : verhaaltjes en spelletjes - Letterie, Martine, ....-; Gerritsen, Paula, ....-; Sluyzer, Betty, 1953- (Utrecht : Van Dale Lexicografie, 2009)
Een interactieve Van Dale voor kleuters. Mijn tweede Van Dale interactief woordenboek is een reis langs wat moeilijker woorden voor kinderen vanaf 4 jaar. Het programma is gebaseerd op het voorleeswoordenboek Mijn tweede Van Dale. Dit populaire voorleeswoordenboek behoort tot de reeks kinderwoordenboeken van Van Dale die bedoeld zijn om jonge kinderen te helpen bij het leren van de taal. Het programma bevat alle 1000 woorden uit Mijn tweede Van Dale. Bij ieder woord staat een verhaaltje en een mooie tekening die het woord verduidelijken. Als je op een knop klikt, wordt het verhaaltje voorgelezen. Veel tekeningen zijn geanimeerd en komen tijdens het voorlezen tot leven. Aan het eind van het verhaal wordt er een vraag gesteld. Als je vervolgens op de vraag klikt, krijg je antwoord. Kinderen kunnen zo, met een beetje hulp, zelfstandig met het programma spelen. Als toegift zijn er nog vele, leuke spelletjes waarmee kinderen hun kennis van woorden en begrippen kunnen vergroten. Deze uitgave
Bestaat uit twee onderdelen: een woorden-voorleesboek op alfabet en een cd-rom. Het lange, smalle voorleesboek begint met een korte handleiding voor boek en cd-rom. Daarna komen, in alfabetische volgorde, allerlei woorden voorbij. Ieder woord wordt uitgelegd aan de hand van een plaatje, een kort voorleesverhaaltje, een vraag over het woord in relatie tot jezelf en een balkje met de uitleg in een notendop! Op de cd-rom, gebaseerd op 'Mijn tweede Van Dale' vind je deze werkwijze terug bij het voorleesgedeelte, waarbij een witte balk meeloopt met de voorleesstem. Hierdoor kunnen (jonge) lezers zelf meelezen terwijl ze luisteren. Het mooie van het voorleesgedeelte is dat je een keuze kunt maken uit woorden op alfabetische volgorde en uit een thematisch menu. Enkele thema's: emoties, familie, huis en omgeving, werk en beroepen, verkeer en vervoer. In het spelletjesgedeelte kun je oefenend en kijkend aan de slag met wat je al weet (woordbetekenissen, kleuren volgens opdracht, emoties herkennen)!
Het beloningseffect (hartjes en sterretjes winnen) speelt een motiverende rol. En dan ook nog zo mooi, origineel en duidelijk vormgegeven!
Gebaseerd op Mijn tweede Van Dale
Leeftijd: 4+
Didactisch materiaal.
Keywords: Computerspelen; Educatieve spellen; Nederlands -- Beeldwoordenboeken; Taalverwerving -- Kleuters