De levende stad : over de hedendaagse betekenis van Jane Jacobs - Franke, Simon, ....-; Hospers, Gert-Jan, ....- (Amsterdam : SUN, 2009)
Zonder 'Death and Life of Great American Cities' (1961) van Jane Jacobs was de twintigste eeuw een andere geweest, schreef architectuurcriticus Bernard Hulsman in 1998. In de essaybundel 'De levende stad' nemen invloedrijke stedenbouwers, sociale wetenschappers en economen de standpunten van Jacobs onder de loep en vragen zich af wat hun betekenis is voor de Nederlandse stad van de eenentwintigste eeuw. Jacobs pleit voor wonen, werken en winkelen in één buurt, voor kleine huizenblokken, voor oude en nieuwe gebouwen door elkaar, en alles dicht op elkaar. Is haar beeld stammend uit de jaren zestig niet wat te romantisch en gelden haar ideeën nog wel voor de moderne suburbane bewoner die razendsnel zijn weg vindt in de netwerksamenleving? Deze bundel onderzoekt hoe een vitale stadswijk in Nederland baat kan hebben bij de ideeën van Jane Jacobs, zelfs in de buitenwijk. Wat is er nodig om diversiteit in ruimtegebruik te bereiken; waarom zijn brede stoepen van belang; waarom moeten kinderen in de stad kunnen spelen; wat is een creatieve stad; welke stedelijkheid hoort bij de buitenwijk; hoe maak je aansluiting van gebouw op de straat? Vragen waarop deze bundel een antwoord geeft.
Keywords: Jacobs, Jane, -- 1916-2006 -- Criticism and interpretation; Jacobs, Jane, -- 1916-2006 -- Influence; City and town life; City planning; Jacobs, Jane; Stadsvernieuwing -- Nederland; Stedenbouw -- Nederland