360° Participatie - Bultynck, Marjolein, 1975-; Elias, Willem, 1950-; Vranken, Jan, 1944-; Dierckx, Danielle, 1973- (Brussel : Demos, 2009)
In 360°Participatie geven 36 auteurs hun kijk op participatie aan cultuur, jeugdwerk en sport. Tegelijk positioneert dit boek brede thematieken zoals burgerschap, gemeenschapsvorming, armoede, inclusie en interculturaliteit binnen het Vlaamse cultuur-, jeugdwerk- en sportbeleid. Sommige hoofdstukken zijn eerder theoretisch en academisch onderbouwd. Andere zijn toegankelijker, geschreven vanuit de praktijk of vanuit de buik. Allen zijn het eerlijke en waardevolle stemmen in het debat over de rol van cultuur, jeugdwerk en sport in een democratische samenleving. 360° Participatie is een aanzet tot een doorgedreven participatieverhaal, over verschillende sectoren heen. Een verhaal dat vanuit mensen zelf vertrekt, zodat iedereen meer cultuur, jeugdwerk en sport kan smaken en maken. Het is zoeken naar strategieën, anders kijken, luisteren en inspireren. Daarvoor zijn visie en doelgerichtheid nodig. Dit boek brengt opinies vanuit engagement en betrokkenheid met kansengroepen. Het bevraagt dan ook heersende attitudes en beleidsdilemma's zonder daarbij kritiek uit de weg te gaan.
Keywords: Sociale agogiek -- Vrijetijds-, toerisme- en cultuuragologie; Cultuurbeleid -- Vlaanderen; Sportbeleid -- Vlaanderen; Jeugdbeleid -- Vlaanderen; Participatie; Cultuurparticipatie