Het kleine ontmoeten : over het sociale karakter van de stad - Soenen, Ruth, ....- (Antwerpen : Garant, 2006)
Dit boek richt de spotlights op het kleine ontmoeten, het voorbijflitsende, de stad in zakformaat en de neveneffecten. De lezer wordt ondergedompeld in het alledaagse leven van stedelingen, de wereld van het winkelen en het leven op de tram. De microkosmos van het stadsleven met al zijn minuscule details krijgt voorrang op de grote beschouwingen over onze huidige samenleving. De ongrijpbare elementen halen het van de voorspelbare zaken in het menselijk gedrag. In plaats van de diepgaande en duurzame relaties worden de kortstondige en vluchtige contacten tussen onbekende mensen bestudeerd. Het gaat hier over het kletsen met een onbekende over zijn hond, een praatje maken met een kassierster, even zuchten met andere wachtenden aan de halte als de tram op zich laat wachten... Dit kluwen van kortdurende relaties is niet zo banaal als we vaak denken. Dit chaotisch geheel van relaties is een permanent kabbelende stroom door de stad en vormt het sociale karakter ervan. De wetenschappelijke analyse van dit kleine ontmoeten is bovendien inspirerend voor een andere kijk op gemeenschap, conflicten, interventies en de publieke ruimte in de stad.
Includes bibliographical references (p. 141-147).
Keywords: Sociale agogiek -- Welzijnswerk en maatschappelijke dienstverlening; Sociology, Urban -- Belgium -- Antwerp; Sociology, Urban; Stadssamenleving