Free to work : voor een open en moderne arbeidsmarkt. - Denys, Jan, ....- (Antwerpen : Houtekiet, 2010)
De titel van dit boek verwijst naar het feit dat werknemers in staat zijn om veel meer keuzes te maken dan vroeger. Volgens Jan Denys vertoont de huidige kijk op de arbeidsmarkt middeleeuwse trekjes. In acht hoofdstukken maakt de schrijver een analyse van de Belgische en de Vlaamse arbeidsmarkt. Hij geeft een stand van zaken, waarbij bijzonder veel aandacht gaat naar de pijnpunten, de pseudopijnpunten en de sterke punten van de genoemde arbeidsmarkt. In een afzonderlijk hoofdstuk brengt hij de gevolgen van de huidige economische crisis in kaart. In zestig voorstellen geeft hij aan wat er kan en moet gebeuren om in België een echt open en moderne arbeidsmarkt te creëren, en om gepast te kunnen inspelen op de vele uitdagingen. Een open arbeidsmarkt staat tegenover een gesloten arbeidsmarkt, waarbij loopbanen zich vooral ontwikkelen binnen één bedrijf. Deze marktvorm wordt gekenmerkt door een gebrek aan mobiliteit. In een laatste hoofdstuk schetst de auteur een perspectief voor de individuele werknemer. Hij maakt hierbij gebruik van de classificatie van Edgard Schein, die verschillende niet-leeftijdsgebonden loopbaanfases onderscheidt.
Analyse van de problemen en mogelijkheden van de Belgische en Vlaamse arbeidsmarkt, met voorstellen tot verbetering.