Praktijkboek activerend hoger onderwijs - Van Petegem, Peter, 1961- (Leuven : Lannoo Campus, 2009)
De visie op (hoger) onderwijs is fundamenteel veranderd. Vandaag worden studenten zelf verantwoordelijk gesteld voor hun leerproces. Leren kan immers maar gebeuren op een (inter)actieve manier. Het is niet langer de docent die als expert beslist wat en hoe studenten leren. Wel moet hij een krachtige leeromgeving creëren die actief en coöperatief leren oproept en waarbinnen hij zelf optreedt als coach van de student. Activerend hoger onderwijs daadwerkelijk realiseren in de dagdagelijkse onderwijspraktijk is niet evident. Dit boek wil docenten daartoe de nodige handvatten aanreiken. Naast tips en tricks, gebaseerd op de meest recente theoretische inzichten, gaat er veel aandacht naar voorbeelden en volledig uitgewerkt illustratiemateriaal. Niet alleen het eigenlijke activerende lesgeven komt daarbij aan bod. De auteur gaat ook uitvoerig in op de uitwerking van (groeps)opdrachten en ondersteunend cursusmateriaal en op de keuze voor een gepaste klassieke dan wel alternatieve toetsmethode. Een activerend vormgegeven opleidingsonderdeel komt uiteraard maar tot zijn recht binnen een goed gestructureerd en uitgebalanceerd opleidingscurriculum. Ook wie interesse heeft in dit opleidingsniveau, vindt zijn gading in dit boek. Kortom, Praktijkboek activerend hoger onderwijs vormt een praktische inspiratiebron voor elke docent in het hoger onderwijs en is een must-read voor iedereen die docenten ondersteunt bij het toepassen van activerend onderwijs.
Inhoudsopgave : Deel 1. Studiemateriaal Deel 2. Activeren Deel 3. Opdrachten Deel 4. Toetsing Deel 5. Curriculum
Keywords: Hoger onderwijs -- Didactiek