Jongeren in cijfers en letters : bevindingen uit de JOP-monitor 2 - Deklerck, Johan, ....-; Vettenburg, Nicole, 1947-; Siongers, Jessy, 1972-; Jeugdonderzoeksplatform (JOP) (Leuven : Acco, 2010)
In Jongeren in cijfers en letters. Bevindingen uit de JOPmonitor 2 wordt de leefwereld van Vlaamse jongeren tussen 12 en 30 jaar in kaart gebracht, op basis van de tweede afname van de JOP-monitor. Een brede waaier aan thema's komt hierbij aan bod: jongeren in hun socialisatieruimtes (gezin, school, werk en verenigingsleven), vrijetijdsbesteding en mediagebruik, levensloopperspectieven, onveiligheidsgevoelens, etnocentrisme en delinquentie. Dit boek komt hiermee tegemoet aan de nood naar een meer uitgebreide kennis en een meer accurate beeldvorming van jongeren. Kortom, een schat aan recent empirisch materiaal voor jeugdwerkers, beleidsmedewerkers, onderzoekers en iedereen die een blik wil werpen op de hedendaagse jongerencultuur. In deze uitgave van het inderdisciplinaire Jeugdonderzoekplatform (JOP) bespreken verschillende auteurs de resultaten van de zogenaamde 'JOP-monitor'. Deze periodieke vragenlijst peilt naar de leefwereld, de levensomstandigheden en het gedrag van Vlaamse jongeren van twaalf tot dertig jaar. In 2007 verscheen al een eerste boek met bevindingen*. In dit tweede deel komen in veertien hoofdstukken opnieuw dezelfde thema's aan bod: gezinsrelaties, de sociale achtergrond van studerenden, het schoolwelbevinden, arbeid, vrije tijd, participatie aan het verenigingsleven, de ideale levensloop, het democratisch burgerschap, het welbevinden, onveiligheidsgevoelens etc. Bij elk thema krijg je informatie over de context, een voorzichtige bespreking van de resultaten (met tal van tabellen), een besluit, een bibliografie, en eventueel een of meer bijlagen (voornamelijk statistische informatie). De cijfermatige nuances zullen niet voor iedereen even boeiend zijn, maar dat neemt niet weg dat dit boek een deskundig opgesteld en exhaustief beeld geeft van de visies van hedendaagse Vlaamse jongeren.
Inhoudsopgave (verkort) 1. Jongeren en hun (gezins)relaties 2. Sociale achtergronden van studerenden in Vlaanderen 3. Het schoolwelbevinden van jongeren in Vlaanderen 4. Jongeren aan de arbeid 5. Jongeren en vrije tijd 6. Participatie van Vlaamse jongeren aan het verenigingsleven 7. Jongeren en media: van mediavreemden tot hybride meerwaardezoekers 8. De ideale levensloop van jongeren 9. Jongeren en democratisch burgerschap. Conventionele, alternatieve en aanvullende participatie 10. Welbevinden van Vlaamse jongeren 11. Onveiligheidsgevoelens en punitieve attitudes bij Vlaamse jongeren 12. De grenzen van verdraagzaamheid. Over de houding ten aanzien van andere culturen bij jongeren 13. Jongeren en delinquentie 14. Jong zijn in Vlaanderen. De belangrijkste bevindingen uit de JOP-monitor 2
Vanobbergen, Bruno
Keywords: Gezin; Jeugd en arbeid; Jeugd en maatschappij; Jeugd en politiek; Jeugd -- Arbeidsmarkt; Jeugd -- Sociaal-wetenschappelijk onderzoek; Sociale agogiek -- Jeugdwerk- en beleid; Teenagers -- Social conditions -- Belgium -- Flanders -- Statistics; Young adults -- Social conditions -- Belgium -- Flanders -- Statistics