Macht of kracht? : Waarom een sociale beweging nodig is. - Renders, Jan, ....-; Loncin, Joost, ....- (Leuven : Davidsfonds, 2010)
In dit boek uit de reeks 'Kopstukken in Vlaanderen' schetst Jan Renders, sinds 2002 voorzitter van het ACW (de Vlaamse Koepel van Christelijke Werknemersorganisaties), zijn visie op de rol van zijn organisatie in het uitbouwen en bestendigen van een rechtvaardige maatschappij. In de eerste hoofdstukken focust hij op het ACW als koepelorganisatie voor de christelijke vakbond (het ACV) en mutualiteit (de CM), en op de geschiedenis en de kracht van de christelijke arbeidersbeweging. Vervolgens bekijkt hij de ruimere context waarin het ACW werkt, met onder andere veel aandacht voor de rol van het middenveld. Daarna gaat de auteur dieper in op het samenlevingproject van het ACW en het belang van sociale rechtvaardigheid. Ten slotte bespreekt hij hoe een beweging kan wegen op het beleid, en schetst hij de nieuwe uitdagingen waarmee het ACW wordt geconfronteerd. Kaderteksten geven bij dat alles de nodige achtergrondinformatie. Een boeiend en vlot leesbaar portret van een belangrijke beweging in Vlaanderen, dat ook een helder beeld geeft van de politieke en maatschappelijke context. © NBD Biblion