Afasie - Bastiaanse, Roelien, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2010)
Afasie is een taalstoornis ten gevolge van hersenletsel, bijvoorbeeld na een beroerte. Iemand die lijdt aan afasie kan niet meer normaal over zijn taalvermogen beschikken en zal daardoor communicatieproblemen ondervinden die niet alleen grote gevolgen hebben voor de patiënt zelf, maar ook voor zijn omgeving. Verschillende disciplines hebben te maken met afasie. Logopedisten en klinisch linguïsten zijn verantwoordelijk voor de diagnostiek en de therapie. Neurologen en revalidatie-artsen zullen niet zelden patiënten zien die aan afasie lijden. Afasie biedt echter ook een blik op de taalverwerkingsprocessen in de hersenen en wordt als zodanig bestudeerd door neurolinguïsten en neuropsychologen. Zij analyseren wat de patiënten wel en niet kunnen en proberen daar patronen in te ontdekken. Zo willen zij inzicht krijgen in de representatie van taal in de hersenen. In dit boek worden de oorzaken van afasie, de symptomen en de afasiesyndromen beschreven. Ook wordt er een historisch beeld geschetst van de ontwikkeling van het vakgebied en komen wetenschappelijke ontwikkelingen aan bod. Een samenhangend overzicht wordt gegeven van het klinische en wetenschappelijke onderzoek naar afasie.