Taalbeleid in de praktijk : een uitdaging voor elke secundaire school. - De Hert, Wilfried, ....- (Mechelen : Plantyn, 2008)
Een school zonder taalbeleid...Als het van huidig minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke afhangt, wordt zo'n school in de nabije toekomst een grote uitzondering. Dat valt alleszins af te leiden uit zijn talenbeleidsnota (2007). Met allerlei initiatieven wil hij er immers voor zorgen dat elke leerling volgens zijn niveau taalvaardig(er) wordt. Het is nu aan de scholen, in het bijzonder aan alle leraren, om hier werk van te maken. Geen eenvoudige opdracht, maar het kan! Dat is alvast de positieve boodschap die dit boek wil uitdragen. In deze publicatie wisselen praktijkvoorbeelden en bijdragen over achtergrond en aanpak elkaar af. Centraal staat de stelling dat taalgebruik op school geen struikelblok mag zijn om te leren. Anders gezegd : een goede taalkennis is een belangrijke basis om goed te kunnen leren. De samenstellers van dit boek willen aantonen waar we in Vlaanderen vandaag met taalbeleid staan en daarom komen verschillende actoren zoals beleid, inspectie, begeleiding
Nascholing en leraren aan het woord
Inhoudsopgave : Van droom naar werkelijkheid : taalbeleid in het onderwijs Een denk- en werkkader voor taalbeleid Focus op 'Met woorden aan de slag' Een taalbeleid uitbouwen : een boeiend en dynamisch proces in het OLVC Zottegem, Campus Centrum Rol van de inspectie bij de controle van taal-/talenbeleid Taal(vaardigheids)beleid in VTI Diksmuide 2003-2007 Focus op posterprojecten De lat hoog voor vakonderwijs : taalbeleid in de klas via taalgerichte vakdidactiek Taalgericht vakonderwijs in de praktijk. Drie vakleerkrachten over hun ervaringen als trainer in een TVO-project Taalgericht vakonderwijs in het Imelda-Instituut in Brussel : van atelier naar taalwerkplaats Focus op geletterdheid Taalbeleid door de bril van een begeleidingsdienst Het meten van taalvaardigheid en het opstellen van een begeleidingstraject via taaltoetsen Naar een doelgericht en meetbaar schooltaalbeleid Focus op schrijfkaders Met vereende (leer)krachten! Taalbeleid in scholen met anderstalige
'nieuwkomers' en anderstalige 'oudkomers'.
Keywords: Special issues; Taalbeleid -- Onderwijs; Taalonderwijs; Taalvaardigheid -- Secundair onderwijs