Kiezen voor het jonge kind - Brouwers, Helma, ....- (Bussum : Coutinho, 2010)
De ontwikkeling van het jonge kind staat volop in de aandacht. Uit onderzoeken blijkt telkens weer hoe belangrijk de taak is van de leerkracht die met jonge kinderen werkt: het aanbrengen van een stevig en breed fundament voor verder leren en ontwikkelen. Kiezen voor het jonge kind helpt aankomende leerkrachten en kleuterbegeleiders alle competenties te verwerven die nodig zijn om met het jonge kind te werken. Het boek biedt een compleet overzicht van ontwikkelingen die zich - nationaal en internationaal - op dit vakgebied afspelen en van alle aspecten waar leerkrachten en begeleiders in de praktijk concreet mee te maken krijgen. Het boek bestaat uit drie delen. Eerst wordt de basiskennis aangereikt, waaronder theorie over de ontwikkeling van jonge kinderen en over pedagogisch en didactisch handelen. In deel twee bespreekt de auteur aan de hand van praktijkvoorbeelden een aantal visies op het onderwijs aan jonge kinderen. Het boek sluit af met een praktisch deel, waarin de auteur beschrijft
Welke activiteiten je met kinderen kunt plannen, hoe je de speelwerktijd organiseert en met welke materialen en middelen je een rijke speelleeromgeving kunt inrichten. Ook wordt aandacht besteed aan contacten met ouders en aan kwaliteitsbewaking. Vademecum dat studenten en medewerkers van onderwijs aan jonge kinderen (ca. 3-8 jaar) een krachtig fundament aanreikt om vanuit een gefundeerde, sociaal-constructivistische visie onderwijs aan te bieden. In deze theoretisch voortreffelijk onderbouwde, maar tegelijk praktisch vormgegeven uitgave wordt 'oude' kennis over onderwijs aan jonge kinderen verbonden met nieuwe kennis en inzichten op dit vlak. De informatie wordt in drie kennisblokken aangereikt: achtergronden van onderwijs aan jonge kinderen; visies op onderwijs aan jonge kinderen; de praktijk. Er is aandacht voor de diverse ontwikkelingsaspecten (als onderdelen van fysieke, intellectuele, persoonlijke ontwikkeling), voor de belangrijke rol/functie van spel (spelen, ervaren, leren, begrijpen)
Alsook van taal en verwoorden (begripsvulling). Betreffende de praktische organisatie van onderwijs aan jonge kinderen: ontwikkelingsgericht onderwijs, het gedachtegoed van Reggio Emilia, programmagericht werken (Piramide) en actief leren (High/Scope en Kaleidoscoop). Voorts aandacht voor sociale interactie en het inrichten van een krachtige leeromgeving, smen met kinderen en ouders. Actuele uitgave voor (aankomende) leerkrachten met opdrachten, illustraties, literatuuropgave, register en bijlagen
Inhoudsopgave : Deel I Achtergronden 1 Inleiding 2 Ontwikkeling van jonge kinderen 3 Het belang van spel voor de ontwikkeling van jonge kinderen 4 Doelen voor de onderbouw 5 Pedagogisch handelen 6 Didactisch handelen Deel II Visies op onderwijs aan jonge kinderen 7 Visies, werkplannen en programma's Deel III De praktijk 8 Een rijke speelleeromgeving: inrichting en materialen 9 Klassenmanagement: activiteiten en organisatie Bijlagen 1 Kerndoelen voor de basisschool 2 Drie doelgebieden voor het werken met
Jonge kinderen
Keywords: Basisonderwijs -- Didactiek; Kleuteronderwijs -- Didactiek; Pedagogiek en onderwijskunde -- Didactiek naar onderwijsniveau en leerlingkenmerken; Sociale vaardigheden -- Leraren