Kind-, Opvoedings- en Gezinsdiagnostiek in FACE perspectief - Célestin-Westreich, Smadar, ....-; Celestin, Leon-Patrice, ....- (Leuven : Acco, 2010)
Een jongere en diens gezin zijn inherent verbonden, maar hoe kan deze vaststelling coherent verrekend worden in het kinddiagnostische handelen? Welke plaats verdient de evaluatie van opvoedings- en gezinseigenschappen in dit proces? Hoe kan, formeel en informeel, gepeild worden naar de afstemming van de denk- en voeldynamiek bij het kind en de gezinsleden om hieruit naast knelpunten, ook bronnen van veerkracht af te leiden die de begeleiding faciliteren? Dat zijn enkele van de hoofdvragen die dit boek behandelt. Vanuit een dynamisch biopsychosociaal ontwikkelingsmodel met oog voor draaglast en -kracht worden handvatten aangereikt om deze kennis systematisch te vertalen naar een handelingsgerichte diagnostiek waarin zowel het kindperspectief als dat van de gezinsleden een volwaardige functie vervullen. Deze evidencebased werkwijze wordt uitvoerig gentegreerd met practicebased evidence en gellustreerd met gevalsbeschrijvingen die verder reiken dan een enge gezinsdiagnostische praktijk.
Zo gaat aandacht uit naar de diagnostische implicaties van gezinsgebonden invloeden in diverse contexten zoals ADHD, gedrags-, angst- en stemmingsstoornissen, trauma, of nog, leermoeilijkheden. Toepassingsvoorbeelden van beschikbare Nederlandstalige instrumenten (expressieproeven en gezinsdiagnostische hulpmiddelen inbegrepen) bieden verder een concrete leidraad om een inzichtelijke gezinspeiling in het jeugddiagnostische handelen te realiseren. Dit boek richt zich in hoofdzaak tot studenten, docenten en hulpverleners werkzaam met kinderen en jeugdigen. Het handboek Kind-, opvoedings- en gezinsdiagnostiek in FACE-perspectief leert je hoe je diagnostiek bij kinderen op een verantwoorde manier kan beoefenen. De auteurs leggen onder meer uit waarmee je dient rekening te houden wanneer je de gedrags- en emotionele problemen van een jongere tracht te schatten, te plaatsen en te begrijpen. De kind- en gezinsdiagnostiek wordt aangeleerd vanuit het FACE-model, waarbij FACE staat voor het 'faciliteren
Van de afstemming tussen cognities en emoties'. Het model reikt een duidelijk denk- en werkkader aan voor de diagnosticerende hulpverlener. Volgens de auteurs gaat de aandacht uit naar de diagnostische implicaties van gezinsgebonden invloeden in diverse contexten zoals ADHD, gedrags-, angst- en stemmingsstoornissen, trauma, leermoeilijkheden... Het boek is opgesteld volgens een vast stramien. Elk hoofdstuk begint met een beschrijving van het leertraject, een uitleg die gellustreerd wordt met vele praktijkvoorbeelden, en als slot enkele toetsvragen en een lijstje met de begrippen die in het hoofdstuk aan bod kwamen. In het eerste deel van het boek leggen de auteurs de grondbeginselen van de kind- en gezinsdiagnostiek uit. Een aantal vaak gebruikte begrippen worden verklaard, maar toch moet de lezer enige vertrouwdheid hebben met het taalgebruik dat gehanteerd wordt in de diagnostiek. In het tweede deel worden concrete stappenplannen bij de kind- en gezinsdiagnostiek aangeboden. Methoden, instrumenten
Enz. worden besproken om alle mogelijke oorzaken en benvloedende factoren te vinden om een diagnostisch (stappen)plan op te stellen voor het kind en het gezin. Belangrijk in dit deel zijn de volgende vijf stappen, die in het handelingsplan aan bod komen: aanmelding, intake, gericht onderzoek, resultaten en interpretatie en besluit, advies en rapportage. Het boek wordt besloten met tal van web- en literatuurlinks voor wie meer wil weten over bepaalde thema's of problematieken. Dit boek is duidelijk bedoeld voor studenten en docenten die de kind- en opvoedingsdiagnostiek onder de knie willen krijgen.
Testotheek
Keywords: Gezinsdiagnostiek; Psychodiagnostiek -- Klinische psychodiagnostiek