Neuropsychologische behandeling - Ponds, Rudolf, ....-; van Heugten, Caroline, ....- (Amsterdam : Boom, 2010)
In dit boek worden de nieuwste inzichten gepresenteerd over de neuropsychologische behandeling van cognitieve en niet-cognitieve stoornissen die het gevolg zijn van hersenletsel. Bij het boek hoort een website waar de feitelijke behandel-protocollen worden geplaatst. Die beschrijven behandel- of trainingsprogramma's en zijn zo veel mogelijk gebaseerd op evidence-based richtlijnen. De protocollen zullen regelmatig worden aangepast aan de laatste inzichten.
In drie grote delen geven de auteurs een beeld van de huidige toestand van de neuropsychologische praktijk. In een eerste deel neemt men de voorwaarde voor behandeling grondig onder de loep. Wanneer is het aangewezen iemand te behandelen, waarom dient men multidisciplinair te werk te gaan en, misschien ietwat merkwaardig, wat leren we uit de economische evaluatie van een neuropsychologische behandeling? Deel twee beslaat een uitvoerige analyse van de meest courante cognitieve stoornissen en hun behandeling. Technische termen, onderzoeksgegevens en analyses, cijfers en tabellen, dat is wat je voorgeschoteld krijgt. Niettemin blijft het boek leesbaar, je krijgt wel degelijk een interessant beeld van de oorzaken en de behandeling van bijvoorbeeld aandachtsproblemen, geheugenstoornissen en apraxie. De lezer die minder bekend is met psychologisch vakjargon zoekt zijn toevlucht niettemin beter in toegankelijkere literatuur. Een derde en laatste deel beschouwt de behandeling van de psychosociale gevolgen van een hersenletsel. Dat men dit laatste deel aan het boek heeft toegevoegd, maakt duidelijk dat de gevolgen van een hersenletsel hun stempel niet alleen drukken op het leven van de patiënt zelf maar ook op de naaste omgeving. De patiënt kan ernstig psychisch lijden onder zijn beperkingen en dat heeft zijn repercussies op elk intermenselijk vlak. De seksualiteitsbeleving lijkt zo mogelijk zelfs het zwaarst te lijden onder de cognitieve stoornissen. Niet echt verwonderlijk, want laat seksualiteit net datgene zijn waar lichaam en geest samenkomen en waar denken, doen en voelen in interactie met anderen een ingewikkeld samenspel vormen. Een ernstig werk, dat mag gezegd worden, met zorg en vakkennis samengesteld en als studieboek uitermate bruikbaar. De zorgvuldige indeling maakt het mogelijk om hoofdstukken apart te lezen en bovendien gericht op zoek te gaan naar informatie.
Keywords: Neuropsychologie; Hersenbeschadigingen