Non-verbale communicatie : dat spreekt - De Smet, Pieter, ....- (Brugge : Die Keure - Business & Economics, 2009)
Deel 1: Verkopen is een werkwoord: zeker te weten alvorens te ageren Deel 2: De fundamentele kennisaspecten van communicatie Deel 3: Communicatie in een notendop! Deel 4: Communicatie en cultuur Deel 5: Communiceren met emoties Deel 6: Communiceren en emotionele intelligentie Deel 7: Spiegelen Deel 8: Typisch vrouwen en typisch mannen... Deel 9: Zitten of staan? Deel 10: Liegen... Deel 11: Verbaal communiceren Deel 12: Non-verbaal communiceren Deel 13: Communiceren met moeilijke en/of agressieve mensen Deel 14: Salestips vanuit communicatieoogpunt Deel 15: Dit stemt tot nadenken en werkt inspirerend
Voorwoord - Inleiding - Deel 1: Verkopen is een werkwoord: zeker te weten alvorens te ageren - Deel 2: De fundamentele kennisaspecten van communicatie - Deel 3: Communicatie in een notendop! - Deel 4: Communicatie en cultuur - Deel 5: Communiceren met emoties - Deel 6: Communiceren en emotionele intelligentie - Deel 7: Spiegelen - Deel 8: Typisch vrouwen en typisch mannen... - Deel 9: Zitten of staan? - Deel 10: Liegen... - Deel 11: Verbaal communiceren - Deel 12: Non-verbaal communiceren - Deel 13: Communiceren met moeilijke en/of agressieve mensen - Deel 14: Salestips vanuit communicatieoogpunt - Deel 15: Dit stemt tot nadenken en werkt inspirerend - Lexicon - Nawoord - Bibliografie
Keywords: Lichaamstaal; Non-verbale communicatie