Zonder (t)huis : sociale biografieën van thuislozen getoetst aan de institutionele en maatschappelijke realiteit. - Van Regenmortel, Tine, 1961-; Demeyer, Barbara, ....-; Vandenbempt, Katrien, ....-; Van Damme, Benediekt, ....-; Vervotte, Inge, ....- (Tielt : LannooCampus, 2006)
Dit boek is een soort spreekbuis voor de thuislozen: het staat stil bij hun hele levensverhaal, met negatieve en positieve periodes, heeft oog voor hun gevoelens en behoeften, luistert naar hun ervaringen met maatschappelijke instituties. Verschillende methoden worden hiertoe aangewend: diepte-interviews met thuislozen, literatuurstudie, gesprekken met bevoorrechte getuigen, focusgroepen en een rondetafelconferentie. Vanuit dit bottom-up perspectief worden zo signalen uitgezonden naar het beleid, de maatschappelijke instituties en de bredere samenleving.Het boek is opgebouwd in drie delen. In een eerste deel wordt het cliëntperspectief van de thuislozen onderzocht. De sociaal-psychologische factoren in het proces van de thuisloosheid, de ervaringen van de thuislozen met de thuislozenzorg, en hun huisvestigingsproblematiek worden beschreven. De stem van de thuisloze zelf komt hierbij uitgebreid aan bod, o.m. via citaten en (ingekorte) levensverhalen.In een tweede deel wordt de aanbodzijde van de hulpverlening aan thuislozen in het algemeen welzijnswerk en andere sectoren onderzocht, o.m. via interviews met bevoorrechte getuigen. Er wordt een overzicht gegeven van de achtergronden van thuisloosheid en de relatie tussen thuislozen en het aanbod van voorzieningen, zowel op vlak van preventie als van opvang en integratie. Dit alles wordt beschreven en kritisch geanalyseerd. Enkele vignetten van 'best practices' illustreren deze bevindingen.In het derde deel worden, gebaseerd op de resultaten uit de voorgaande delen, diverse aanbevelingen gedaan inzake de begeleiding van thuislozen en worden enkele ankerpunten voor de bestrijding van thuisloosheid gegeven.
Keywords: Daklozen; Sociale agogiek -- Armoedebestrijding en samenlevingsopbouw