Werken aan kwaliteit in de bijzondere jeugdbijstand : PROZA als instrument voor integrale kwaliteitszorg. - Vyt, André, 1961- (Antwerpen/Apeldoorn : Garant, 2006)
Dit boek is het resultaat van een project, gefinancierd door CERA. De verschillende koepelorganisaties van de sector heben letterlijk de handen in elkaar geslagen: Vlaams Welzijnsverbond vzw, Jongerenbegeleiding vzw en PPJ - Pluralistisch Platform Jongeren vzw. Een bestaand Vlaams kwaliteitszorginstrument, PROZA, diende als basis om voor de bijzonder jeugdbijstand een specifieke afgeleide versie te maken als instrument-op-maat. De onderliggende visie sluit ook perfect aan bij wat de Vlaamse regering een tijdlang beoogt. Zelfevaluatie in de voorzieningen vormt de basis voor het gericht versterken van de kwaliteit. Wanneer zelfevaluatie dan nog systematisch kan plaatsvinden, in samenspraak en in teamverband, en bovendien niet alleen resulterend in 'scores' maar vooral in concrete verbetertrajecten, dan zitten we echt op de goede weg. Het welslagen van het Project Q-WAK (Werken Aan Kwaliteit) heeft niet alleen gezorgd voor een bruikbaar instrument en een waardevolle methodiek, maar heeft
Door de samenwerking van koepelorganisaties en de beschikbare ondersteuning en vorming meteen ook geresulteerd in een grote motivatie bij directies en medewerkers om dit pad verder te bewandelen. In dit boek zijn verschillende bijdragen te vinden. Niet alleen wordt het project en het instrument toegelicht, maar worden ook met goede praktijken en ervaringen uit de sector beschreven. Dankzij de onderzoeken met het PROZA-instrument werd een dwarsdoorsnede gemaakt van enkele aspecten van kwaliteitszorg in de sector. Dit boek legt uit hoe PROZA, het 'Projectgroep Ontwikkeling ZelfAnalyse'-instrument voor integrale kwaliteitszorg, kan dienen als basis voor de bijzondere jeugdbijstand om zelf een specifiek versie van het instrument op te stellen. Het PROZA-model is opgebouwd uit negen aandachtsgebieden in management en kwaliteitsbenadering. Het boek start met de uitleg over het specifieke project dat uitgewerkt werd door de verschillende koepelorganisaties van de Vlaamse jeugdbijstand. Vervolgens
Wordt het volledige PROZA-instrument toegelicht. Daarna volgt een aantal goede praktijkvoorbeelden uit de sector. Een aantal bijdragen is technisch van aard en kan de lezer, die de specifieke problematiek niet kent, misschien wat afschrikken.Met verklarende lijst van begrippen, alsook een toelichting bij het Vlaamse decreet betreffende integrale kwaliteitzorg. Dit boek is niet alleen bruikbaar binnen de sector van de zorg, maar kan eveneens als inspiratiebron dienen voor andere sectoren zoals het onderwijs
Inhoudsopgave : 1. Invulling en ondersteuning van kwaliteit in de BJB 2. Het project Q-WAK - Werken met PROZA-instrument 3. Een dwarsdoorsnede: sterke en verbeteringspunten van de kwaliteitszorg in de Vlaamse voorzieningen 5. Beleidsaanbevelingen voor de kwaliteitszorg in de sector BJB 6. PROZA-BJB hulpmiddel voor kwaliteitsvolle dienstverlening 7. Werken aan en met indicatoren 8. Het meten van personeelstevredenheid met PROZA-BJB 9. Het betrekken van clinten bij kwaliteitsmetingen 10. Netwerken
En kwaliteit in de BJB 11. Begrippen in kwaliteitszorg 12. Toelichting bij het Vlaams Decreet betreffende integrale kwaliteitszorg 13. Decreet van 17 oktober 2003 over de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 14. Auteursgegevens
Keywords: Kwaliteitszorg -- Jeugdzorg; Residentiële jeugdzorg; Sociale agogiek -- Jeugdbescherming en kinderrechten