De burger aan zet : zin en onzin van participatie - Lancksweerdt, Eric, 1959-; Thijssen, Peter, ....-; Van Dooren, Wouter, ....- (Antwerpen : Universiteit Antwerpen, 2010)
DEEL 1 OVER HET WAAROM EN HOE VAN BURGERPARTICIPATIE 1. Inleiding 2. Begripsomschrijving van participatie en afbakening t.o.v. klachtenbehandeling 3. Waarom participatie? 4. Hoe 5. Conclusies DEEL 2 DE GESPANNEN VERHOUDING TUSSEN BURGERPARTICIPATIE EN REPRESENTATIEVE DEMOCRATIE 1. Inleiding 2. Burgerparticipatie en de handelingsvrijheid van de vertegenwoordiger 3. Hoe representatief is de politieke participatie? 4. Beleidsgerichte slotbeschouwing DEEL 3 PARTICIPATIE IN PARADOXEN. EEN BESTUURSWETENSCHAPPELIJKE REACTIE 1. Inleiding 2. De NIMBY-paradox: Vanuit het individueel belang nadenken over het algemeen belang 3. De paradox van het harmonieuze conflict 4. Rijmt participatie op representatie? 5. Participatie als middel en doel 6. De beleidsrelevantie van het buikgevoel 7. Participatie in de holle staat 8. Tot slot
Keywords: Burger en politiek -- Vlaanderen; Democratie; Inspraakbeleid; Sociale agogiek -- Welzijnswerk en maatschappelijke dienstverlening