Meer kleur op straat : diversiteit en veiligheid in België en Nederland - Van Craen, Maarten, ....- (Brugge : Vanden Broele, 2010)
In het debat over de multiculturele samenleving neemt het thema 'veiligheid' een centrale plaats in. Wetenschappelijke bevindingen om de discussie over dit onderwerp te stofferen, zijn in Vlaanderen echter schaars. Dit boek geeft de aanzet om deze leemte op te vullen. Los van taboes nemen de auteurs zowel het aspect slachtofferschap als daderschap onder de loep, staan ze stil bij de ervaringen van zowel autochtonen als allochtonen, en belichten ze de perceptie van overheidsfunctionarissen en gewone burgers. In zeven grote hoofdstukken wordt op die manier een diepgaande en multidisciplinaire analyse gemaakt van de veiligheids- en leefbaarheidsproblematiek in de multiculturele samenleving.
Inhoudsopgave : Deel I. Relatie burgers-overheid 1. Vertrouwen in de politie: verschillen tussen etnisch-culturele groepen en beïnvloedende factoren 2. Politiewerk in multiculturele buurten. De beeldvorming bij burgers en agenten over de gemeenschapsgerichte politiezorg 3. Responsiviteit gekleurd? Verschillen in veiligheidsprioriteiten tussen politici en inwonersgroepen 4. "Probleemjongeren", "criminelen" en "straatterroristen". Marokkaans-Nederlandse jongeren als beleidsprobleem Deel II. Ervaringen van burgers 5. Hinderlijk en antisociaal gedrag van jeugdige Marokkanen 6. De perceptie van buurtoverlast: verschillen tussen etnisch-culturele groepen en impact op onveiligheidsgevoelens 7. Slachtofferschap, onveiligheidsbeleving en etnisch-culturele herkomst
Bevat bibliografieën
Keywords: Crime -- Belgium; Crime -- Netherlands; Cultural pluralism -- Belgium; Cultural pluralism -- Netherlands; Cultuur en maatschappij; Multiculturele samenleving -- Nederland; Multiculturele samenleving -- Vlaanderen