Zorg aan zet : ethisch omgaan met ouderen - Vanlaere, Linus, ....-; Gastmans, Chris, ....- (Leuven : Davidsfonds, 2010)
Waardigheid. Een groot woord. Maar hoe kunnen we op gepaste wijze reageren wanneer een oudere in zijn bed plast en zich diep aangetast weet in zijn waardigheid? Op welke manier kunnen we omgaan met onze demente moeder die intimiteit zoekt bij een medebewoner? Komen we tussen omwille van haar waardigheid? Hoe vullen we waardig sterven in wanneer een oudere met dementie schriftelijk heeft verklaard dat hij dood wil als hij zijn kinderen niet meer herkent? Goede zorg respecteert de waardigheid van zowel degene die ze ontvangt als van degene die ze geeft. Dit in de praktijk omzetten is een hele uitdaging. Zorg aan zet gaat die uitdaging aan. Het boek maakt delicate ethische vragen waarmee wij allen – als oudere, als hulpverlener, als mantelzorger – worden geconfronteerd eindelijk bespreekbaar.
In dit boek bieden twee ethici met een ruime ervaring in de zorgsector een leidraad bij het ethisch omgaan met ouderen. De aandacht gaat vooral naar personen met dementie. Eerst bespreken de auteurs de begrippen ‘ontwaarding', ‘verontwaardiging' en ‘verwaardigen' — centraal staat immers de vraag hoe men iemand bij het toedienen van zorg toch een gevoel van eigenwaarde kan geven. Het tweede hoofdstuk focust op het thema ‘wassen', dat ruim wordt geïnterpreteerd. Zo wordt gesteld dat ouderen vaak ‘proper van buiten [zijn], maar miskend van binnen'. Anderzijds toont dit hoofdstuk aan dat ethiek niet altijd over de grote vragen gaat, maar eigenlijk ook in de dagelijkse handelingen zit. Vervolgens gaat de aandacht naar enkele delicate onderwerpen: seksualiteit en intimiteit, en het niet-behandelen en euthanasie. Een tweede luik bespreekt enkele theorieën rond zorgethiek waaraan een overlegmethode wordt gekoppeld. Een helder gestructureerd boek voor zorgverleners, dat begint met alledaagse dingen en eindigt met grote ethische vragen. Met praktijkvoorbeelden, casussen en een bibliografie.
Keywords: Ouderenzorg -- Ethiek