Psychologische patiëntenzorg in de oncologie : handboek voor de professional. - de Haes, Hanneke, ....-; Gualthérie van Weezel, Leo, ....- (Assen : Van Gorcum, 2009)
De psychosociale oncologie richt zich op psychologische en sociale aspecten van kanker en het bevorderen van psychosociale zorg. De eerste druk van 'Psychologische patiëntenzorg in de oncologie' heeft een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de psychosociaal oncologische kennis in het Nederlandse taalgebied. Het veld heeft zich echter de afgelopen acht jaar sterk ontwikkeld. Daardoor ontstond behoefte aan een tweede, geheel herziene druk. Deel 1 richt zich op achtergrondkennis voor de psychologische behandeling van kankerpatiënten: epidemiologie, medische behandeling, genetische aspecten, gevolgen van en omgaan met de ziekte, existentiële aspecten, organisatie van zorg en het proces van sterven. In deel 2 staan algemene principes van psychosociale hulpverlening centraal: screening op psychosociale problemen, diagnostiek, behandeling vanuit verschillende psychotherapeutische kaders en revalidatie. In deel 3 ligt de nadruk op specifieke psychosociale problemen als vermoeidheid, pijn, seksualiteit, ontkenning, depressie en angst, agressie, persoonlijkheidsstoornissen, organisch-psychiatrische factoren en niet-reguliere behandeling. 'Psychologische patiëntenzorg in de oncologie' is bedoeld voor alle professionals die te maken hebben met de psychosociale aspecten van kanker: psychologen, maatschappelijk werkenden, verpleegkundigen, huisartsen, medisch specialisten en paramedici. Dankzij de bijdragen van erkende onderzoekers en psychologen/psychotherapeuten heeft de redactie een uniek, omvattend handboek kunnen samenstellen, bedoeld om de professionalisering van de beroepsgroep te bevorderen en de kennis bijeen te brengen die van belang is voor de kwaliteit van zorg aan patiënten.
Keywords: Medische psychologie -- Gezondheidspsychologie; Kankerpatiënten -- Psychosociale hulpverlening