The shallows : what the Internet is doing to our brains - Carr, Nicholas G., 1959- (New York : W.W. Norton, 2010)
Toen Nietzsche overstapte van handschrift naar typemachine werden zijn zinnen korter en zijn beweringen stelliger. De komst van de plattegrond zorgde ervoor dat we op grote schaal getraind werden in 'conceptueel nadenken'. De uitvinding van de klok heeft ons de deterministische manier van denken gebracht die uiteindelijk uitmondde in de industriële revolutie. Elk van deze uitvindingen bracht niet alleen nieuwe capaciteiten met zich mee, maar ook een nieuwe manier van denken die vaak pas later goed zichtbaar werd. Het internet is de nieuwste in een reeks uitvindingen die ook wel de 'gereedschappen van het brein' genoemd worden. Nicholas Carr, auteur van het veelbesproken artikel 'Is google making us stupid?' en van The Big Switch, buigt zich nu over de vraag hoe het internet ons van binnenuit aan het veranderen is. Gebruikmakend van nieuw onderzoek naar de plasticiteit van het brein en naar de werking van ons geheugen, toont hij op elegante wijze hoe het internet niet alleen 'nuttig gereedschap' oplevert, maar ook voor een deel onze identiteit en de structuur van onze hersenen aan het veranderen is. Carr introduceert hiermee een nieuwe dimensie in de discussie over de gevolgen van het internet.
Includes bibliographical references (p. [225]-256) and index.
Keywords: Internet -- Physiological effect; Internet -- Psychological aspects; Internet; Neuropsychology; Psychologie