Social casework in de 21e eeuw : een praktisch handboek voor kwaliteitsvol hulpverlenen van maatschappelijk werkers. - Vlaeminck, Hilde, ....-; Malfliet, Wim, ....-; Saelens, Saskia, ....- (Mechelen : Kluwer, 2010)
Het social casework is een methode waarin vele generaties van maatschappelijk werkers werden opgeleid. De methode is intussen een eeuw oud en werd en wordt vaak onder vuur genomen. Sommigen hebben de methode al lang dood of op zijn minst vogelvrij verklaard. Anderen daarentegen pleiten krachtig om deze methode die zo nauw verbonden is met het beroep van maatschappelijk werker niet alleen te conserveren, maar ook en vooral permanent verder te ontwikkelen. In dit boek geven de auteurs een eigentijdse invulling van deze traditionele methode, vertaald als EDDA-model. De drie grote basisinterventies - Exploreren, Dialogisch Diagnosticeren en Actie - komen uitgebreid aan bod. Het boek wil een gebruiksvriendelijk instrument zijn voor studenten sociaal werk, voor ervaren professionele hulpverleners, teamleiders en kwaliteitscoördinatoren. Elk hoofdstuk bevat vragen en opdrachten voor elke doelgroep. Naast een uitgebreide thesaurus met zowel klassieke als meer eigentijdse begrippen uit het social casework en uit het brede sociaal werk, vindt de lezer veel praktisch bruikbare hulpmiddelen en instrumenten.
Keywords: Sociaal werk ; methoden; Sociale agogiek -- Welzijnswerk en maatschappelijke dienstverlening