Het wrede brein : waarom in elk van ons een moordenaar schuilt - Taylor, Kathleen E. (Kathleen Eleanor), ....- (Tielt : Lannoo, 2010)
Wat drijft een seriemoordenaar? Konden de Holocaust en andere genocides voorkomen worden? Wat gaat er door het hoofd van een martelende soldaat? En vooral: hoe kunnen mensen dergelijke wreedheden begaan? Het antwoord is even eenvoudig als onthutsend: wreedheid is inherent aan ons mens-zijn. De hoofdverantwoordelijke die ons doen en laten bepaalt, is ons eigen brein. Als we de aard van menselijk sadisme willen begrijpen, kunnen we dan ook niet om de inzichten van neurowetenschappers heen. Kathleen Taylor analyseert de manier waarop gedragspatronen gevormd en bekrachtigd worden en komt zo tot een aantal nieuwe en verbluffende vaststellingen. In dit helder geschreven boek onderzoekt Taylor nauwgezet welke emoties en instincten aanzetten tot wreedheden, en toont ze aan dat heel gewone mensen in uitzonderlijke omstandigheden in staat zijn tot onbegrijpelijke wandaden. Het wrede brein is daarom een uiterst actueel n tijdloos boek. Want de enige manier om wreedheden in de toekomst te vermijden
Is te aanvaarden dat 'onmenselijk' gedrag even diep in ons brein verankerd is als liefde en solidariteit. In dit boek gaat een Britse onderzoekster op het gebied van de fysiologie dieper in op de vraag waarom mensen gruweldaden begaan en hoe dat kan worden voorkomen. Uitgangspunt is dat wreedheid des mensen is. In negen hoofdstukken beschrijft de auteur nauwgezet welke hersenprocessen ten grondslag liggen aan emoties en overtuigingen die wreedheid in de hand werken: angst, opwinding, stress, walging, tijdsdruk. De grootste bron van wreedheid is echter onverschilligheid; sadisme is eerder een randfenomeen, waaraan in dit boek niettemin een hoofdstuk is gewijd. Kern van het probleem is wat Taylor omschrijft als 'otherization': de scheiding die de mens maakt tussen 'wij' en 'de anderen'. Als oplossing verkiest Taylor een efficinte socialisatie op jonge leeftijd boven straffen
Inhoudsopgave : 1. Wat is wreedheid? 2. Quis judicat? Wie oordeelt? 3. Waarom is er wreedheid? 4. Hoe gaan we tot actie
Over? 5. Hoe ontstaan emoties? 6. Hoe ontstaan overtuigingen? 7. Waarom zijn we gevoelloos? 8. Waarom is er sadisme? 9. Kunnen we wreedheid stoppen?
Doom, Ruddy
Keywords: Agressie; Criminele psychologie; Criminologische psychologie; Decroos, Johan; Geweld; Moordenaars -- Psychologie; Wreedheid