Naar taalkrachtige lerarenopleidingen : bouwstenen voor taalbeleid. - Van Hoyweghen, Dorothea, ....-; Bogaert, Nora, ....-; Cajot, Guido, ....-; Daems, Frans, 1941-; De Moor, An, ....-; Jeurissen, Riet, ....-; Mottart, André, 1955-; Steverlynck, Carine, ....-; Vandekerckhove, José, ....-; Van den Bossche, Hilde, ....-; Verheyden, Lieve, ....- (Mechelen : Plantyn, 2010)
Sinds enkele jaren staat taalbeleid hoog op de agenda van leraren, scholen en lerarenopleidingen. De slogan Elke leraar is taalleraar heeft daardoor een vernieuwde betekenis gekregen. Het eerste hoofdstuk van Naar taalkrachtige lerarenopleidingen. Bouwstenen voor taalbeleid brengt verschillende perspectieven op taalbeleid samen en biedt zo een referentiekader voor het volledige boek. Uit de andere bijdragen blijkt dat lerarenopleidingen (aan universiteiten, cvo's en hogescholen) ondanks hun verschillende aanpak, toch ook geconfronteerd worden met min of meer gelijklopende vragen en uitdagingen. Een projectgroep van het expertisenetwerk van de Associatie K.U.Leuven brengt verslag uit van een digitale bevraging van studenten en docenten uit vijf hogescholen. Dit hoofdstuk wijst op de noden m.b.t. de starttaalcompetentie, de academische en de professionele taalcompetentie. Ook indivuele lerarenopleidingen proberen zicht te krijgen op de uiteenlopende starttaalcompetenties van hun studenten
Via taaltoetsen of behoefteanalyses. Het boek onderstreept echter dat diagnostische instrumenten aan hoge eisen moeten beantwoorden om het label valide, betrouwbaar en fair te kunnen krijgen. De auteurs plaatsen kritische kanttekeningen bij gesoleerde toetsen, zonder verdere ondersteuning van studenten en professionalisering van docenten. Ze brengen ook positieve ontwikkelingen onder de aandacht, als daar zijn: persoonlijke taaltrajecten met ondermeer taalvolgfiches, portfolio's, kijkwijzers, monitoraat op maat, vormen van taalontwikkelend en taalgericht lesgeven,...Tegenover het veelgebruikte remediaal model stelt een auteur zijn alternatief: een krachtig en sociaalinclusief taalbeleid dat vertrekt van de notie 'meervoudige geletterdheid'. Uit de beschreven casussen blijkt dat sommige lerarenopleidingen al een heel proces doorlopen hebben van een gesoleerd, over een gentegreerd naar een integraal taalbeleid
Inhoudsopgave : (verkort) Deel 1 - Visie ontwikkelen 1. Elke leraar is taalleraar.
Een referentiekader voor taalbeleid in de lerarenopleiding 2. Meervoudige geletterdheid als hoeksteen van een krachtig, hedendaags en sociaal inclusief hogeschooltaalbeleid Deel 2 - Taalnoden ontdekken 1. Taalnoden in de lerarenopleiding 2. Instaptoetsen volgens de regels van de kunst 3. Taalbeleid uit de startblokken. Een taaltest of een behoefteanalyse als startschot? Deel 3 - Taalbeleid maken 1. Taalbeleid werkt, maar niet vanzelf 2. Van screening naar onderwijs op maat 3. Mol, uil of libel...drie stadia in een taalbeleidsproces 4. Een 'aparte' taalkracht? Taalbeleid binnen de specifieke lerarenopleiding in het volwassenenonderwijs Deel 4 - Taalcompetentie bevorderen 1. Wijzer kijken met kijkwijzers? Over een tussentijds product van taalbeleid 2. Academische taalvaardigheid voor elke student. De meerwaarde van een taalmonitoraat op maat 3. Alle studenten taalvaardig! Taalbeleid, taalbegeleiding en taalontwikkelend lesgeven in een niet-taalgerichte opleiding 4. Talenbeleid in dienst van de
Leerling. Voorstelling en duiding van de Kijkwijzer Talenbeleid van de onderwijsinspectie Deel 5 - Taalkrachtige leraren en taalbeleidsmakers vormen 1. De lerarenopleiding: een hefboom voor het taalbeleid in het secundair onderwijs 2. Taalbeleid ook op de universitaire lerarenopleiding 3. Kennisbasis Nederlands voor de lerarenopleiding 4. De betekenis van de Kennisbasis Nederlands (pabo) voor Vlaanderen Deel 6 - Taalkoppelingen zoeken (enkel online) 1. Een lerend netwerk. Samenwerking tussen de lerarenopleidingen in de cvo's van het GO! 2. Inventaris e-platformen voor lerarenopleiders 3. Taalkoppelingen
Deel 6: Taalkoppelingen zoeken
Keywords: Lerarenopleiding -- (vak)didactiek talen; Lerarenopleiding; Taalvaardigheid -- Hoger onderwijs