Preventie van de psychosociale belasting op het werk : stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag; wettelijke aspecten, concrete aanpak in het bedrijf - Thys, An, ....-; Vanachter, Othmar, ....- (Brussel : UGA, 2010)
Psychosociale belasting op het werk - zoals stress, conflicten, pesterijen, geweld of ongewenst seksueel gedrag - kan de arbeidsorganisatie van een onderneming of instelling ernstig in het gedrang brengen. Als werkgever moet u preventieacties ontwikkelen voor alle arbeidsomstandigheden die hiertoe aanleiding kunnen geven. Zo is elke werkgever wettelijk verplicht om een preventieadviseur aan te duiden, gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van het werk. Deze kan worden bijgestaan door één of meerdere vertrouwenspersonen, en geniet van een specifieke juridische bescherming waardoor hij onafhankelijk van de werkgever en de werknemers kan werken. De nieuwe regelgeving, die van kracht werd midden 2007, verduidelijkt de procedures en de rollen van alle betrokken partijen. Deze uitgave wijst werkgevers, preventieadviseurs, arbeidsgeneesheren, vertrouwenspersonen en werknemers de weg bij hun taken en verplichtingen. U vindt er o.m. een analyse van de wetgeving, tips voor een concrete aanpak in uw bedrijf, voorbeelden, procedures, modellen, gevalstudies en nuttige adressen.
Inhoudsopgave : 1. Inleiding 2. Wettelijke definities 3. Prevalentie van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk 4. Toepassingsgebied van de wet 5. Psychosociaal preventiebeleid 6. Aanpassing van het arbeidsreglement 7. Register van feiten door derden 8. Rol van de arbeidsgeneesheer 9. De gespecialiseerde preventieadviseur psychosociale aspecten 10. De vertrouwenspersoon 11. Procedures ter bescherming van de werknemers 12. Bescherming tegen ontslag 13. Verplichtingen van de werknemers 14. Toezicht 15. Strafbepalingen 16. Aspecten van burgerrechtelijke aansprakelijkheid 17. Concrete aanpak in het bedrijf of de instelling 18. Gevalstudies 19. Nuttige adressen 20. Wet 10 januari 2007 21. Wet 6 februari 2007 22. Koninklijk besluit 17 mei 2007 23. Wet 20 december 2002
Keywords: Ongewenste intimiteiten; Pesten -- Werknemers