Toekomstmakers : de kunst van vooruitdenken - Gosselin, Derrick-Philippe, 1956-; Tindemans, Bruno, ....- (Tielt : Lannoo, 2010)
Inhoudsopgave : DENKEN OVER HET ONDENKBARE Inleiding Historiek OVER WICKED PROBLEMEN... Het gebruik van toekomstdenken Het probleem met problemen Wanneer is het gebruik van toekomstdenken aangewezen? Mensen zien andere omgevingen of zien de omgeving anders Over 'vossen' en 'egels' Over 'believers' en 'non-believers' ZONDER METHODE GEEN TOEKOMST Wat toekomstdenken is Beperkingen om te leren uit de toekomst Wat de scenariomethode niet is Onzekerheid versus voorspelbaarheid Wat is het doel van het toekomstproject? Het doel bij de uitbouw van een organisatie GEEN TOEKOMST ZONDER LEIDERS Leiderschap
Toekomstdenken is meer dan ooit nodig in de huidige turbulente omgeving. Dit nieuwe domein steunt op multidisciplinair onderzoek rond leiderschap, strategie en besluitvorming in onzekere omstandigheden. De kunst van vooruitdenken is ook een pleidooi om het debat over de toekomst op het hoogste niveau vorm te geven. In dit boek schetsen Dirk P. Gosselin en Bruno Tindemans, die beiden een academische achtergrond hebben in verband met ondernemerschap, de 'kunst van het vooruitdenken' voor bedrijfsleiders, beleidsmakers, ondernemers en politici. In het eerste hoofdstuk schetsen ze het belang van hun op de toekomst gerichte benadering. Vervolgens beschrijven ze verschillende soorten problemen en de verschillende houdingen tegenover het toekomstdenken. Daarna verduidelijken ze hun visie op het toekomstdenken en pleiten ze voor een nieuwe vorm van leiderschap die is aangepast aan een turbulente omgeving. Verder bespreken ze uitvoerig de methode van het strategisch scenariodenken en gaan ze dieper
In een nieuwe omgeving Een nieuw model van leiderschap De nieuwe bedrijfsomgeving: turbulentie De theorie van de causale textuur Waarom zorgt een turbulente omgeving voor slapeloze nachten? Waarom is turbulentie zo problematisch? Hoe overleven in een turbulente omgeving? Relatie toekomstdenken en context VAN DENKEN NAAR DOEN Dringend gevraagd: betere methodes Toekomstdenken: een scenariodraaiboek in tien stappen De toepassing van de scenariomethode De Mont Fleur-scenario's: de oplossing voor Belgi? Wat was de uiteindelijke bijdrage van de scenariomethode? HOE ONZEKERDER DE TOEKOMST HOE MEER NOOD AAN VOORUITDENKEN Toekomstige trends en uitdagingen Nood aan een andere methode voor toekomstdenken Initiatieven in de wereld
In op de noodzaak om toekomstige uitdagingen aan te pakken met nieuwe methoden. In het besluit beargumenteren ze de behoefte aan het toekomstdenken als kunst en wetenschap. Achteraan volgen een bibliografie, definities, noten en een index. Een vlot geschreven boek, dat de lezer prangende vragen stelt over de toekomst en dat concrete methoden biedt om ermee om te gaan. Hardcover, verlucht met enkele schema's
[...]
Keywords: Planning; Strategisch management; Toekomstvisies