Niemand weet dat ik een mens ben : minderjarige vluchtelingen en hun verhaal. - Mortier, Erwin, 1965-; Blancquaert, Lieve, 1963- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2010)
Erwin Mortier interviewt acht minderjarige asielzoekers die vanuit verschillende brandhaarden ter wereld naar België gevlucht zijn. Hij laat de jongeren van gemiddeld 15 jaar uit ondermeer Angola, Burundi, Koerdistan en Brazilië hun eigen verhaal vertellen. De verhalen worden begeleid door portretfoto's in kleur en zwart-wit van het leven in opvangcentra. Het boek is samengesteld op verzoek van een Belgische pleegzorgorganisatie.
In dit boek worden acht minderjarige asielzoekers geportretteerd die vanuit verschillende brandhaarden ter wereld naar België gevlucht zijn. Het boek is samengesteld op verzoek van een Belgische pleegzorgorganisatie. De asielzoekers zijn geïnterviewd door de Belgische romanschrijver Erwin Mortier. Hij laat de jongeren van gemiddeld 15 jaar uit ondermeer Angola, Burundi, Koerdistan en Brazilië hun eigen verhaal vertellen. Soms strak en zakelijk, soms stil en poëtisch. De verhalen worden begeleid door portretfoto's en paginagrote foto's in kleur en zwart-wit van het leven in opvangcentra. Door middel van de schrijfstijl en de foto's is getracht een beeld neer te zetten van de vluchteling als mens, in plaats van 'probleem'. Deze opzet is geslaagd. Het is een mooi vormgegeven boekje geworden waarin jongeren die doorgaans onzichtbaar blijven ons hun verhaal vertellen. Met nuttige (web)adressen in België en Nederland.
Keywords: Minderjarige vluchtelingen -- België; Refugee children -- Belgium