Witwassen - Delrue, Geert, 1960- (Antwerpen : Maklu, 2010)
Dit boek is bedoeld voor justitile en politionele spelers bij de bestrijding van financieel-economische misdrijven, meer in het bijzonder bij de behandeling van onderzoeken i.v.m. witwassen. Witwassen van gelden en kapitalen vormt een hardnekkig probleem en een bedreiging voor het financieel economisch gebeuren en is n van de meest karakteristieke activiteiten van de georganiseerde misdaad. Geld en kapitalen met criminele oorsprong worden genjecteerd in het legale circuit. Het uiteindelijke doel van witwassen, is de illegaal verworven vermogensvoordelen terug in het legale circuit te brengen, via ingewikkelde (financile) mechanismen, zonder een spoor na te laten van de illegale oorsprong. De opsporing, inbeslagneming en de uiteindelijke verbeurdverklaring van vermogensvoordelen moeten leiden tot het effectief en efficint aanpakken van de georganiseerde misdaad: 'Like money is the oxygen of economy, money is also the oxygen of crime'. Deze uitgave behandelt zowel de recent aangepaste preventieve wetgeving (Witwaswet van 11 januari 1993, de 49 FATF-aanbevelingen, witwasindicatoren, typologien .) alsook de repressieve wetgeving (art. 505 Sw., bevriezing, inbeslagneming en verbeurdverklaring).
Keywords: Fiscaal strafrecht; Fiscale fraude