Strategisch management voor de gezondheids- en welzijnssector. - De Rycke, Raf, ....-; Gemmel, Paul, 1966- (Tielt : LannooCampus, 2010)
Social profit organisaties worden onder druk van de omstandigheden steeds meer genoodzaakt om de principes van het strategisch management te hanteren in de strijd voor het competitief voordeel tegenover concurrerende organisaties. Dit boek wil beleidsverantwoordelijken uit die sector inzichten en hulpmiddelen aanreiken om strategisch te handelen. In het eerste hoofdstuk bespreekt de auteur de soorten managementtaken en trends. Vervolgens behandelt hij de vijf delen van het strategisch management: de missie, de strategische analyse, de strategische keuzes, de implementatie en de controle. Ook de 'balanced score card' en het 'efqm-model' komen hier aan bod. Een aantal trends in de gezondheids- en welzijnssector passeren de revue in het derde deel: zorgverandering, de actievere rol van de overheid, de groeiende consumentenmacht. In het vierde deel gaat de aandacht naar de organen in de organisatie die verantwoordelijk zijn voor het strategisch beleid: algemene vergadering, raad van bestuur en directie. In de bijlagen presenteert de auteur het zorgstrategisch plan en heeft hij het over netwerken. Voetnoten en een trefwoordenregister ronden het werk af. Dit boek is bedoeld voor leidinggevenden in organisaties van de gezondheids- en welzijnssector. [Guido Cuyvers]