Storytelling in 12 stappen : op reis met de held. - Bouma, Mieke, ....- (Antwerpen : Augustus, 2010)
Voortbouwend op het klassieke werk van Joseph Campbell (‘De held met de duizend gezichten') stelt dit deel van de ondertussen lange reeks ‘De schrijfbibliotheek' vast, dat elk goed verhaal volgens vaste patronen verloopt. De auteur onderscheidt twaalf onmisbare stappen in wat zij samenvat als ‘de essentie van de held en zijn reis'. Een duidelijke en geloofwaardige schematisering, die overtuigend en soms ook heel verrassend wordt toegelicht met tal van voorbeelden uit boeken en films, van klassiek tot heel recent. Elke stap wordt afgerond met leerzame, uitdagende opdrachten en oefeningen, die de leerling-schrijver inderdaad een heel stuk verder op weg kunnen helpen. Zowel plot als karakter krijgen de nodige aandacht. In zijn genre (het aanbod is de laatste jaren enorm gegroeid) is dit een van de beste, bondigste en meest instructieve en stimulerende uitgaven die er voor beginnende schrijvers verschenen zijn. Ook wie liever verhalen of films analyseert, vindt hier boeiend materiaal.
Handleiding voor het ontwikkelen van een verhaal voor een roman, toneelstuk of film.