Psychoanalyse en neurowetenschap : de geest in de machine - Kinet, Mark, 1958-; Bazan, Ariane, ....- (Antwerpen - Apeldoorn : Garant, 2010)
Een actuele psychoanalyse dient zich te verhouden tegenover eigentijdse wetenschappelijke, maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. Zo maakten bijvoorbeeld de neurowetenschappen de voorbije decennia grote sprongen voorwaarts. Eindelijk kan worden aangetoond dat structuur n werking van de hersenen door omgevingsfactoren waaronder psychotherapie worden benvloed. Dankzij diverse technologien kunnen niet alleen de anatomie, maar ook de werking van de hersenen gevisualiseerd worden. Voordeel is dat de per definitie verborgen en/of onzichtbare wereld van het psychische, van gedachten, gevoelens en fantasien hierdoor wat meer 'hard' kan worden gemaakt. Er zijn wel nog vele vragen. Is het vandaag nog mogelijk kwesties van geheugen, bewustzijn en onbewuste processen los van hun fysiologisch correlaat te onderzoeken? Kunnen de neurowetenschappen theorien over ontwikkeling, mentale structuur en functie, psychopathologie en behandeling helpen valideren? Kunnen verschillende metapsychologische
Stromingen aan neurowetenschappelijke bevindingen worden gecorreleerd of leiden ze tot tegenstrijdige gegevens? Zou de recente discipline van de neuropsychoanalyse een overkoepelende theorie kunnen leveren, waarin inzichten uit de neurowetenschappen worden gentegreerd met een psychoanalytische aandacht voor de subjectieve ervaring?Inhoudsopgave * Een algemene psychoanalytische theorie verlaten. Wat zijn de gevolgen als we Rapaports poging in aanmerking nemen? *Betekenaars in hersenweefsel. Bijdrage tot een fysiologie van het onbewuste * Geestdrift voor het brein * Van neuronen en neurosen. FMRI van de ziel * Over context, geheugen, betekenis en realiteit. Genspireerd vanuit Eric Kandels 'In search of memory' * Moederen: neurobiologisch gezien * De neurale basis van mentalisatie. Implicaties voor de conceptualisatie en behandeling van de borderline persoonlijkheidsstoornis vanuit een psychodynamisch kader * Lichamelijke integriteit. Lichaamsmodel, lichaamsbeeld en identificatie
* Begrenzing en kritiek. Over de mogelijkheid van een verhouding tussen psychoanalyse en (neuro)wetenschap * Creativiteit en biologie
Keywords: Neurobiologie; Psychoanalyse -- Psychoanalytische theorie; Psychoanalyse