Sport als levenskunst - Van den Bossche, Marc, 1960- (Rotterdam : Lemniscaat, 2010)
Het nieuwste boek van de Belgische filosoof/sportfanaat Marc Van den Bossche. Het gaat over het waarom en waartoe van (duur)sport, over maat houden en zingeving, en over dat je er een beter mens van wordt. De zoektocht naar het goede leven, waardoor de oude Grieken al gedreven werden, heeft alles te maken met zelfzorg voor lichaam en geest. Lang had de geest het primaat. Van den Bossche vindt het tijd het lichaam meer aandacht te geven. Zijn credo: een bruisende geest in een bruisend lichaam. In dat licht ziet hij sport als levenskunst, duursport als vorm van meditatie. Hij geniet van de ideeën die hij krijgt tijdens de fysieke worsteling van hardlopen of fietsen. Wie gezonde aandacht schenkt aan zijn lichaam is goed bezig. Wie daarbij levenskwaliteit boven competitiedrang stelt nog beter. Aanstekelijk boekje, ook nog eens prettig geschreven: toegankelijk en met goed gedoseerde humor. Het omvat twintig hoofdstukken, een verantwoording en literatuurlijst. In feite zijn het verzamelde (bewerkte) columns, deels al eerder gepubliceerd, onder andere in Trouw. Sobere uitgave zonder illustraties.
Sport ; filosofie - Columns over de zin van (duur)sport, het maathouden daarin, zingeving en hoe je er een beter mens van wordt.